A DK árnyékkormánya szerint a válságot az Orbán-kormány okozza, nem külső tényezők

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Belpol

Nem sokban különbözik az eredetitől az árnyékkormányinfó.

Hétfő délelőtt, a Demokratikus Koalíció Dobrev Klára vezette árnyékkormánya megtartotta első kormányülését, majd ezt követően árnyékkormányinfót tartott Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga szóvivő. Molnár arról beszélt a hvg.hu beszámolója szerint, hogy igazán működő árnyékkormány ebben az országban még nem volt. Elmondta, hogy bár döntéseiknek közjogi hatálya nem tud lenni, így csak javaslatként funkcionálnak – törvényjavaslatokat, határozati javaslatokat nyújtanak be.

A mai ülésen öt előterjesztéssel foglalkoztak, öt tájékoztatót hallgattak meg – mondta el Kálmán Olga. A magyar családok energiahelyzetéről pl. Varju László beszélt, Molnár szerint ez volt a legfontosabb napirendi pont, hisz' az Orbán-kormány évtizedek óta nem látott megélhetési válságba kergette az országot. Szerinte a hatalmas infláció, a hatalmas adóemelés, és a páratlan rezsiemelési program sokaknak mindennapos megélhetési problémát jelent. Ezért javaslatcsomagot fogadtak el, amit benyújtottak az Országgyűléshez.

Az árnyékkormány szerint a válságot az Orbán-kormány okozza, nem külső tényezők.

Vagyis a DK úgy csinál, mintha nem is lénnének külső tényezők... A DK szerint az Orbán-kormány hazugsággal nyerte a választásokat, ezt mára mindenki a bőrén érzi, mindenki tudja, mit jelent Orbán Viktor szava ebben az országban, ezzel pedig Molnár beszámolója szerint muszáj valamit kezdeni.

A hvg tudósítása szerint az árnyékkormány több pontból álló javaslatcsomagot fogadott el:

  • az árnyékkormány rezsimoratórium bevezetését kezdeményezi, vagyis lakossági fogyasztóknál 2023. június 30-ig senkinél ne lehessen kikapcsolni se a gázt, sem az áramot, akkor sem, ha a fogyasztó nem fizet. A javaslat nem vonatkozik mindenkire, azokra vonatkozna csak, akik idén augusztus 31-ig képesek voltak fizetni az árakat, és a jövőben is legalább ennyit képesek kifizetni.
  • A kormány azt állítja, hogy mind a gáznál, mind az áramnál az átlagfogyasztásig a régi árak működnek, ez az árnyékkormány szerint nem igaz, mert nem annyi az átlagfogyasztás, amennyit megállapítottak. A háztartások kevesebb mint fele marad csak a rezsicsökkentett árban, így az árnyékkormány fontosnak tartja, hogy emeljék meg az általános fogyasztási szintet, ami alatt a rezsicsökkentett árak érvényesek. Havi 288 köbméterig és havi 420 kilowattóráig engednék a rezsicsökkentett árakat.
  • Javasolják, hogy a gáz és az áram áfakulcsát csökkentse a kormány. Ezt az EU Molnár elmondása szerint engedélyezi is, meg lehet csinálni jogi, vagy EU-s akadály nélkül.
  • Sokaknak fog felhalmozódni a rezsitartozásuk, így szociális alapú kompenzációs támogatási rendszerre van szükség az árnyékkormány szerint, ennek a kidolgozására Varju Lászlót kérték fel. Varjunak ki kell dolgoznia egy olyan modellt is, amivel hosszú időre fenntartható a fix rezsiár. Ez Molnár elmondása szerint klímaügyi kérdés is.
  • A kkv-knak csökkenteni kell a rezsiterheit, erre szintén Varju Lászlót kérték fel.

Mindezekről parlamenti határozati javaslatot fognak benyújtani.

A kormány Molnár elmondása szerint a rendszerhasználati díjakat is emelte, így az is többet fizet, aki az átlag alatt fogyaszt. Ez a DK szerint egy burkolt, eltitkolt rezsiemelés, így a rendszerhasználati díjat a 2022. január 1-i szinten fagyasztanák be, később új rendszerhasználati díjszabást vezetnének be. 

Molnár kiemelte, 

nem vagyunk naivak", tudják, aligha fogadja be a kormány a javaslataikat, de meg szeretnék mutatni, hogy "lehet másképp is".

Az árnyékkormány ülésén a másik fontos téma az európai minimálbér volt. Mint elmondták,  Kordás László, a bér- és munkaügyekért felelős árnyék-miniszterrel cselekvési terveket készítenek az uniós döntés átültetésére, és javasolják, hogy a nettó kereset mediánértékének 60 százaléka legyen legalább Magyarországon a garantált minimálbér, amely így 35480 forinttal emelné meg ez legalább a jelenlegi minimnálbér összegét.

Kordás Kászló és gazdasági árnyékminiszter társa, Dávid Ferenc javaslatára a Dunaferr helyzetével is foglalkozott a DK árnyékkormánya, mivel a cég esetleges csődje mintegy 8000 család megélhetését veszélyezteti. 

Külön foglalkozott a DK árnyékkormánya az önkormányzatokat érintő rezsiválsággal is, mivel a kormány "egy az egyben rázúdította a piaci árakat az önkormányzatokra, így a legtöbbjüknek akár 10-12 szeresére nőtt a gáz vagy az áram beszerzési ára". Molnár szerint ezt muszáj kompenzálni, mert az önkormányzatok alapvető működése kerül így veszélybe.

Elhangzott az árnyékkormányinfón az is, hogy az infláció a családokat, így a gyermekeket is erősen érinti, ezzel kapcsolatos előterjesztést is tárgyalt az árnyékkormány, mert Molnár Csaba szerint "megengedhetetlen a gyerekeken való spórolás". 

Ahogy a kormányinfókon, az árnyékkormányinfón is válaszolt Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter újságírói kérsésekre. Más kérdések mellett arra is válaszolt, hogy angolszász mintára hozták létre az árnyékkormányt, várhatóan kéthetente terveznek árnyékkormány ülést és azt követő árnyékkormányinfót, ahol időnként megjelenik majd Dobrev Klára is.

Zárszóként Molnár Csaba kinyilatkozásként közölte: "nincsen ma Magyarországon független intézmény, mind Orbán Viktor akaratát szolgálja", ráadásul az Orbán-kormány azért nem akar csatlakozni például az Európai Ügyészséghez, mert ott független módon vizsgálják ki a bűncselekményeket, és Orbán tudja, hogy akkor a barátainak és családtagjainak egy jelentős része az újságírókkal nem sajtótájékoztatókon tudna találkozni, legfeljebb beszélőn".

A teljes árnyékkormányinfó itt tekinthető meg.

Árnyékkormányinfó élőben!

Megtartottuk az első Árnyékkormányülést, az ott született döntésekről Dr. Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter és Kálmán Olga, az Árnyékkormány szóvivője tartanak Árnyékkormányinfót. Kövessétek élőben! 🇭🇺🇪🇺

Posted by Demokratikus Koalíció on Monday, September 26, 2022

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk