Vilmányi Benett nem vette át a Junior Prima Díjat, erre a korábbi díjazottak felszólaltak ellene

  • narancs.hu
  • 2022. szeptember 26.

Belpol

Pályatársai nem akarnak politizálni, mert közlésük szerint a díj elnyerésének nem feltétele a politikai hovatartozás. Féltik a díj presztízsét.

Mint arról lapunk is beszámoltVilmányi Benett visszautasította a Junior Prima Díjat, mert állítása szerint a szervezők "nyomatékosan megkérték, hogy ne politizáljon a köszönőbeszédében".

Vilmányi tettére reakcióként 25, korábban szintén a 30 év alatti, kiemelkedő tehetségeket díjazó Junior Prima Díjjal kitüntetett színész nyílt levélben azt írta, "szeretnénk közölni véleményünket egy át nem vett díj kapcsán". Az aláírók a díj szabályzata szerint korábbi díjuk miatt maguk is javaslatot tesznek arra, ki kapja a következő díjakat. "A zsűri tagjait tekintve, semmi esetre sem feltételezhetünk egyöntetű elfogultságot. A Junior Prima díj elnyerésének nem feltétele a politikai hovatartozás, az elbírálás módja pedig egyértelműen törekszik arra, hogy demokratikus legyen" – írják.

Kijelentik, "az ünnepség előtt a szervezők részéről megfogalmazott kérés, miszerint a nyertesek köszönőbeszédeikben lehetőleg tartsák tiszteletben a díj függetlenségét, pusztán azért hangzott el, hogy a díj megőrizhesse szakmai hitelességét és méltósága sértetlen maradjon.

Ebben a közegben kardot rántani indokolatlan és felesleges."

"Az üzenet félrement, a kollégánk pedig cselekedett, ahogy jónak látta. Úgy gondoljuk, ezzel a döntésével nem a jelen valódi cenzorainak vagy a rendszernek intett be, hanem azoknak a színészeknek, akik leadták rá a voksukat, azoknak a zsűritagoknak, akik lobbiztak érte és azoknak a fiatal alkotóknak, akik szintén megkaphatták volna ezt a díjat és boldogan átvették volna. Nagyon sajnáljuk, ami történt és bízunk benne, hogy ez az eset nem veszélyezteti a díj presztízsét!"

Az aláírók hozzátették, "végezetül

 szeretnénk hangsúlyozni, hogy mi is elkötelezett hívei vagyunk a vélemény- és szólásszabadságnak, tiszteljük a bátor és egyenes kiállást, de nem érezzük hősiesnek, ha valaki ellenséget kiált egy olyan helyen, ahol barátok veszik körül.

Az aláírók a következők voltak:

Ötvös András, Gubik Petra, Tenki Réka, Pálos Hanna, Vecsei H. Miklós, Gyöngyösi Zoltán, Barta Ágnes, Koltai-Nagy Balázs, Benedek Dániel, Rujder Vivien, Szabó Sebestyén László, Lábodi Ádám, Petrik Andrea, Trokán Anna, Trokán Nóra, Orth Péter, Pallag Márton, Zoltán Áron, Patkós Márton, Székely Szilveszter, Mentes Júlia, Eke Angéla, Jordán Adél, Pálmai Anna, Tasnádi Bence

A szakmai zsűri – Balogh Gabriella, a Prima Primissima Alapítvány kuratóriumának tagja, Káel Csaba rendező, a Müpa vezérigazgatója, Máté Gábor színész-rendező, a Katona József Színház igazgatója, Oberfrank Pál színész-rendező, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója, Orlai Tibor színházi producer és Rudolf Péter színész-rendező, a Vígszínház igazgatója – mintegy ötven 30 évnél fiatalabb művész közül választotta ki az idei nyerteseket. A díjjal segíteni kívánják őket pályájuknak ebben a meghatározó, felívelő szakaszában

Idén

  • Barta Ágnes (színművész) 
  • Benedek Dániel (színművész)
  • Hartai Petra (színművész)
  • Koltai-Nagy Balázs (színművész) 
  • Vilmányi Benett (színművész)

kapta a színház-, film- és táncművészet kategóriában a Junior Prima Díjat.

A Junior Prima Díj nyertesei a szakmai elismerésen túl kétmillió forintos támogatásban is részesülnek.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk