A DK és a Párbeszéd nem, a Jobbik megszavazza a Fidesz homofób törvényjavaslatát

  • narancs.hu
  • 2021. június 14.

Belpol

A politikai csapdaként funkcionáló javaslat máris megosztotta az ellenzéket.

Kedden szavaz az Országgyűlés a Fidesz által benyújtott, lex Kaleta néven is emlegetett pedofilellenes törvényről, amelynek módosító javaslatai múlt csütörtökön váltak ismertté. Ezek tudatosan összemossák a pedofíliát és a homoszexualitást. Az így a képviselők elé kerülő javaslat óriási vihart kavart: a homofób törvényjavaslat ellen eddig több mint 70 ezer ember tiltakozott a Budapest Pride által indított petíció aláírásával, de felszólalt ellene a Magyar Reklámszövetség, a Magyar Újságírók Országos Szövetsége és a Magyar Pszichológiai Társaság LMBTQ Szekciója.

Demonstráció is készül: hétfőn 18 órától civil szervezetek tüntetnek a Fidesz javaslata ellen.

Az ellenzéki pártok közül a DK nem szavazza meg a törvényt. Arató Gergely frakcióvezető-helyettes lapunk megkeresésére közölte, "a Demokratikus Koalíció frakciója tiltakozásként nem vesz részt a parlament keddi szavazásain, a DK frakciója az összes aznapi szavazásról kivonul". 

„Ezzel a bojkottal fejezzük ki tiltakozásunkat a Fidesz gyűlöletkeltő, kirekesztő politikája ellen, mert mi, európai magyarok nem olyan országot akarunk építeni, ahol az LMBTQ-embereket hazug politikai számításból össze akarják mosni a pedofil Mi egy színes, európai, demokratikus és befogadó országot fogunk teremteni a 2022-es kormányváltás után” 

„Óriási felháborodást váltott ki, hogy a Fidesz olyan kiegészítésekkel látná el az eredetileg még a pedofília ellen hozandó törvényjavaslatot, amelyek semmi másról nem szólnak, mint az LMBTQ-emberek ellen uszításról, megbélyegzésről, félelemkeltésről és gyűlöletről” – írta Arató Gergely. 

A Párbeszéd a Narancs.hu megkeresésére annyit válaszolt: „egyelőre annyit tudunk közölni, hogy a Párbeszéd nem szavazza meg a törvényjavaslatot”.  

A többi párt cikkünk megjelenéséig nem jelzett vissza. Ugyanakkor a Jobbik az Alfahír kérdésére közölte, meg fogják szavazni a törvényt, viszont „a választások után viszont ki fogjuk venni a törvényből a témaidegen, a Fidesz által szándékosan belecsempészett inkriminált részeket. Pláne ha azokat a Fidesz a következő hónapokban - különféle csűrés-csavarással - »alkalmassá tenné« bármely magyar állampolgár megbélyegzésére". 

Továbbá Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Szél Bernadett független országgyűlési képviselők jelezték, hogy bojkottálják a homofób törvényjavaslat szavazását

Tiltakozik a javaslat ellen az RTL Klub is. A kerekedelmi csatorna szerint a törvény elfogadása esetén aránytalanul és az alapvető szabadságjogokat figyelmen kívül hagyva korlátozná a homoszexualitás bárminemű megjelenítését a médiában, és tiltaná, hogy a kiskorúak eltérő nemi identitású emberekkel találkozzanak a műsorokban, filmekben, vagy akár csak a reklámokban.

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk