A DK-s polgármester fia bizottsági helyet kapott, ám szerinte szó sincs összeférhetetlenségről

Belpol

Rákospalotán sem sikerült botránymentesen indítani az ellenzéki többség irányítása alá került képviselőtestületi munkát.

Nem kis felháborodást okozott a november 6-i testületi ülésen a helyi ellenzék, azaz a fideszesek körében, hogy a DK-s polgármester egyetemista fia az egyik önkormányzati bizottság tagja lett. Németh Angéla a hétvégén Facebook-posztban igyekezett exkuzálni magát, amiért fiát a XV. kerület népjóléti bizottságának külsős tagjává választották.

A DK-s polgármester védelmébe vette az általa irányított képviselőtestület november 6-i határozatát: a polgármester azzal indokolta a döntést, nem a családi kötelék, hanem az alkalmasság döntött egyetemista fia megválasztásakor. "Jelenleg szociális munkásnak tanul az ELTE-n. Hosszú évek óta dolgozott a Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat polgármestereként. Rendszeresen részt vett kerületi eseményeken, szervezett ilyeneket" – írta a közösségi oldalon.

Családi vállalkozás?

A képviselőtestület ülésén a Fidesz „családi vállalkozást” emlegetett, amit Matlák Gábor alpolgármester azzal próbált hárítani, hogy a fiú saját jogán közéleti szereplője a XV. kerületnek: évekig vezette a GYIÖK-öt, amelynek éléről éppen édesanyja polgármesterré választásakor mondott le. Ez 2018 őszén történt, amikor Némethet időközi választáson a XV. kerület polgármesterének választották, miután a szintén DK-s Hajdu László az országgyűlési képviselői munkát választotta a kerület vezetése helyett. "És igen, ő is tiszteletdíjat kap a bizottsági munkájáért, mint a többi külsős bizottsági tag, bruttó 200 ezer forintot, ami nettó 133 ezer" - magyarázkodott a fia fizetése miatt is a polgármester.

Németh Angéla kampányol

Németh Angéla kampányol

Fotó: MTI/Soós Lajos

Sőt azzal rukkolt elő, hogy nem csak úgy, a semmiből lett külsős tag a fia, hanem több mint kétharmaddal szavazta meg a képviselőtestület a posztra. „Az ellenzéki összefogás, a Mindenki a Tizenötödikért jelöltjei rommá verték Fideszt a kerületben, mind a 14 egyéni képviselői-helyet begyűjtötték, a kormánypártnak öt kompenzációs hely jutott, a Kétfarkú Kutya Pártnak egy” - magyarázta tovább a bizonyítványt.

Tegyük hozzá, ilyen érvekkel a Fidesz szokott előhozakodni a parlamentben: azért szavaztak meg egy törvényt vagy egy kinevezést, mert ők nyerték a választást, az ellenzék húzza meg magát

„Mindenki kaphat egy esélyt”

A polgármester megkeresésünkre azt mondta, nem látta sem jogi, sem etikai akadályát a döntésnek. Hozzátette, egyik külsős bizottsági tag jelölését sem kellett indokolni. Németh Angéla nem lát összeférhetetlenséget az ügyben, mivel a képviselőtestület szavazta meg az egyik képviselő javaslatára, és azt sem hiszi, hogy a fiának bármiben hátrány kellene elszenvednie, mert a polgármester családtagja.

Itt ismét érdemes megjegyezni, hogy ez újfent a Fidesz érveire emlékeztet. Amikor 2011 decemberében a kétharmados többség a parlamentben Szájer József kormánypárti EP-képviselő feleségét választotta az Országos Bírói Hivatal elnökének, akkor Lázár János frakcióvezető kijelentette: diszkriminálták volna, ha csak azért nem választják meg, mert „valakinek” a házastársa.

Zajlik a november 6-i ülés

Zajlik a november 6-i ülés

Fotó: Facebook/Németh Angéla

Szilvágyi László, az LMP kerületi politikusa a Narancs.hu-nak arról beszélt, a polgármester fiát tíz éve ismeri, annyi közéleti és civil eseményen vett részt, amennyit a helyi képviselők egyike se tud elmondani magáról. Szerinte rátermett politikus, akinek kétszer annyit kell mostantól dolgozni, hogy bizonyítsa nem érdemtelenül került a bizottságba. Pálmai Attila, a Kétfarkú Kutyapárt képviselője bár felidézte, hogy a nepotizmus vádja érte a testületi ülésen a polgármestert, véleménye szerint mindenki kaphat egy esélyt. Szerinte ha jól fog dolgozni, és hasznára lesz a kerületnek, akkor semmi kivetnivalót nem lát benne.

A lé a tét

A képviselő-testület október végi ülésén a képviselők gondoskodtak a polgármester és saját illetményük emeléséről is, ahogy ez más kerületekben is történt. A képviselők illetményét a polgármester fizetésének 30 százalékával emelték.

A legnagyobb emelkedést a külsős bizottsági tagok illetménye produkálta a 2014-es 44 ezer forintról 200 ezer forintra ugrott, ami ötszörös szorzót jelent. Lehoczki a Narancs.hu-nak azt mondta: a kerület állapotát látva úgy érzi, semmi nem indokolta a díjak emelését.

Neked ajánljuk

Leginkább a foci

  • Toroczkay András

Apanovellák, de nem csak azok, felnövéstörténetek, kisvárosi elbeszélések, Budapest- és énelbeszélések is egyben. Az író magáról beszél, nem is kendőzi. Már a címből rögtön beugrik egy másik óriás: Lóci. Itt azonban a fiú emeli fel az apját, s állít emléket neki.

Stockholm-szindróma

Szentgyörgyi Bálint sorozatát nagyjából kétféle diskurzus övezi. Az egyik a sorozat nyilvánvaló történelmi torzításait és pontatlanságait rója fel. Itt elsősorban Hodosán Róza szociológus és Rainer M. János történész kritikái­ra gondolunk, akik az 1980-as évek ellenzéki mozgalmainak tagjaiként jogosan érezhetik, hogy saját és bajtársaik munkálkodását az alkotók nem adták vissza elég hűen. Ugyanakkor szem előtt kell tartanunk, hogy A besúgó vállaltan fikció, nem pedig dokumentumfilm.

Delfin

Van a filmben két csónakázás. Az egyik a bajai Sugovicán, az egykor kedvelt, de most néptelennek mutatkozó horgászhelyen. A gyermekkora helyszíneire visszalátogatván ismét kisvárosi lánnyá változó világhírű úszófenomén a nagypapával, ladikon haladva újra felfedezi a Duna-mellékág békességét. Máskor meg az óceánon hasít bérelt jetboaton, bálnát akar nézni – hullámokból felszökkenő delfineket lát is.

Szerelem határok nélkül

  • Nagy István

Nem lehet könnyű úgy gitározni egy zenekarban, hogy az elődöd árnyékában játszol, és folyamatosan ott van benned a félsz, hogy ha a régi srác majd egyszer vissza akar jönni, téged azonnal lapátra tesznek. Ez történt Josh Klinghofferrel, aki 2009-ben csatlakozott a Red Hot Chili Peppershez, és kereken tíz évig volt az együttes gitárosa. 

Biztonsági játék

Az utóbbi két évtizedben kevés olyan emlékezetes betoppanás volt a könnyűzene világába, mint a kanadai Arcade Fire 2004-es debütáló nagylemeze. A tragédiák árnyékában fogant Funeral katartikus sodrása és hiperérzékenysége pillanatok alatt hírnevet és rajongókat szerzett a zenekarnak, még olyan hírességeket is, mint David Bowie vagy David Byrne. A debütáló album pillanatok alatt vált hivatkozási ponttá, ami alighanem a szedett-vedett megjelenésű zenekart lepte meg a leginkább.

Miért hiányzik?

  • Csabai Máté

Nem lehet erről a kiadványról szokványos kritikát írni. Nem csupán Kocsis Zoltán ikonikus, de azért a színpad széléről olykor kibeszélt személye miatt, hanem azért, mert a huszonhat lemezen csupa olyan mű és életmű szerepel, amelyek játékmódjáról, megítéléséről interjúkban, szemináriumokon sokat megosztott a zongoraművész.

Minden színész csiga

„Tragédiának nézed? Nézd legott / Komé­diá­nak, s múlattatni fog” – idézi Katona László Az ember tragédiáját az előadás végén, amelynek alcíme is van: Etűdök színházi világunk állapotjáról. A Nézőművészeti Kft. egy rendkívül szórakoztató, elsőrangú kabarét csinált a színészek mindennemű kiszolgáltatottságáról és az abuzív rendezőkről.

Rejtvényfejtés

Legendás hely volt a Bartók 32 Galéria a kilencvenes években, magyar és külföldi kortárs kiállításokkal. Csak egy „probléma” volt vele (akárcsak a Liget Galériával), hogy a fenntartója és tulajdonosa az önkormányzat volt. A majdnem 100 négyzetméter alapterületű helyszín, s a modern művek ottani bemutatásának ellehetetlenítését az első Orbán-kormány művészetpolitikájának „köszönhetjük”, bár kétségtelen, hogy a múltba révedő magyarosch műalkotás fogalmát addigra jól beleültették az embe­rek fejébe.

Minden változatlan

  • Balogh Magdolna

A fejlődés- vagy karrierregényként induló mű egy drezdai antikvárius, Norbert Paulini alakját állítja a középpontba: a szerző „a szellem emberének” akar emléket állítani. Paulini a hetvenes–nyolcvanas években különleges hírnévnek örvendő boltot működtetett, amelyben egy kis szellemi kör is otthonra talált, s az elbeszélő is a törzsközönségéhez tartozott.

A zöld-fehér polip

Megalakul az ötödik Orbán-kormány, és itt most azt kéne találgatnunk, hogy Kásler távozása, Csák bevonása, Lázár és Navracsics visszatérése, meg néhány minisztérium szétszedése, átalakítása mi mindenre utalhat, s mindebből milyen új politikai irányra számíthatunk – de tizenkét év orbánizmus után nem hinnénk, hogy mindennek nagy jelentősége volna. Voltaképpen még a totális eszementséget tükröző húzás, az egészségügy és – főleg – a közoktatás betolása a karhatalmi minisztérium alá sem meglepő a NER államigazgatási track recordjának ismeretében.

Orbán Viktor két beiktatása

„Az Isten kegyelméből nekünk adott megbízatás mindig túlmutat rajtunk. Azokra, akiknek a javát kell szolgálnunk, de még ennél is tovább mutat arra, akitől a feladatot végső soron kaptuk és akinek a dicsőségét szolgálhatjuk. Ez a mai nap üzenete mindannyiunknak” – mondta Balog Zoltán, a rendszer egyik sokat próbált főpapja a Kálvin téri református templomban, a Novák Katalin államfői beiktatása alkalmából rendezett ökumenikus szertartáson. Szavai üresen pattogtak a templom kövén, s talán a térre is kigurultak, hogy ott pukkanjanak szét, mint sok színes szappanbuborék.