A FAKSZ-nak is van vége: átalakulnak a közbeszerzések

  • narancs.hu
  • 2023. július 5.

Belpol

Jöhetnek az állami közbeszerzési tanácsadók.

Megszavazta a Parlament az állami építési és beruházási törvényt, ami arról is rendelkezik, hogy a jövőben mely szereplők és hogyan bonyolíthatnak le közbeszerzéseket.

A Telex által hivatkozott források szerint eddig a közbeszerzéseknél fontos szereplő volt a felelős akkreditált közbeszerzési szaktanácsadó, azaz a „FAKSZ”, az új törvény azonban újabb résztvevőt definiál, az ÁKSZ-t, azaz állami közbeszerzési szaktanácsadót. Ez azt jelenti, hogy az új törvény inkább állami alkalmazottakra, mintsem a piacon független szereplőkre bízná a közbeszerzések lebonyolítását. Hogy ez jót jelent vagy sem, azzal kapcsolatban vegyes a megítélés: sok szaktanácsadó ugyanis már nem látta el a feladatát, csak „a markát tartotta”. Mások szerint az állami alkalmazottakat könnyebb lesz rákényszeríteni szakmaiatlan lépésekre, mert a független szakemberek legalább a vagyonukkal feleltek a beruházásaikért.

Az is fontos változás, hogy eddig 75 millió forintig lehetett közbeszerzés nélkül szerződni a FAKSZ-okkal, mostantól csak 15 millió forint lesz ez a határ.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódásról és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk