444: A fideszesek Kubatov-listáját külföldi szervereken tárolhatják

  • narancs.hu
  • 2019. szeptember 16.

Belpol

Bármilyen adatbázis legyen is, azt nem lehetne nyilvántartani, ki hogy viszonyul a Fideszhez.

Egy 2018. április 6-án megjelent facebookos videón talált rá a 444.hu arra a részletre, amely alapján valószínűsítik, hogy külföldi, amerikai szervereken tárolhatja a Fidesz a választóikat nyilvántaró, úgy nevezett Kubatov-listát.

A rövid videót Bartók Csaba, a Fidesz szegedi elnöke osztotta meg közösségi oldalán, és Georg Spöttle, fideszes médiaszereplővel együtt egy-egy számítógép mögött ülve hívogatják éppen és buzdítják szavazásra választóikat.

A 444.hu cikke rámutat arra, hogy a videó utolsó másodperceiben látszik az egyik számítógép képernyője. Ezzel több probléma is van. Egyrészt a készítők nem takarták ki a képernyőn látható személyes adatokat (név, telefonszám), ez sérti a vonatkozó jogszabályokat.

Sokkal fontosabb részlet azonban, hogy a videóban látható az internetcím (url) egy része, ahonnan a hívásokat indítják és ahol a fideszes támogatók neve, telefonszáma és más adataik is szerepelnek.

A 444.hu azt írja: "A címet közelebbről megvizsgálva úgy tűnik, hogy legalább is részben az Egyesült Államokban található szervereken keresztül működik a Fidesz támogatóinak adatbázisa, és nem kizárt, hogy külföldi szervereken tárolják a magyar választópolgárok adatait."

Megjegyzik, hogy ez ugyan nem törvényellenesen, de erősen problematikus, hiszen épp a Fidesz esett neki Hadházynak, amikor szerintk a képviselő külföldi kézbe adhatta magyar választópolgárok adatait azzal, hogy  csapata az Európai Ügyészségért folytatott aláírásgyűjtő kampányban egy külföldi email-kiküldő szolgáltatást használt.

A 2018-as fideszes videón látható url a fdszkt.com, amelyről a cikk kiderítette, anonim módon jegyezték be 2017-ben, az anonimitást pedig egy panamai, WhoisGuard nevű cég  biztosítja. (A panamai szolgáltatás szerint a hatóságoknak adhatják csak ki az adatokat, törvényi vagy bírói felhatalmazás alapján.)

Az oldal egy bejelentkezési felületre irányít, a cím mögötti szerver pedig az egyedi IP címe alapján a Cloudflare nevű amerikai cég egyik, az Egyesült Államokban található szerverfarmján működik - derítették ki. Hozzáteszik: a magyar választók adatait ettől még tárolhatják magyar szerveren, de mindenképp felveti a kérdést, hogy egy magyar szerveren futó adatbázist miért egy külföldi IP-címen futó domain kitérőjével akarnák használni.

false

 

Jogászi vélemény szerint önmagában az adatok külföldi tárolása nem törvénytelen, de ehhez az érintettek hozzájárulása szükséges. A Fidesz.hu adatvédelmi tájékoztatójában azonban az szerepel, hogy „a közölt személyes adatokat az adatkezelő nyilvánosságra nem hozza, külföldre és harmadik félnek nem továbbítja és betekintést nem biztosít.”

Figyelmébe ajánljuk