Magyar Lapkiadók Egyesülete: jogsértő, hogy a Fradi tetszőlegesen kiválogatja, melyik lap megkeresésére hajlandó válaszolni

  • narancs.hu
  • 2020. október 30.

Belpol

A Fradi a Magyar Hangnak nem adott sajtóakkreditációt, a Telex megkeresését is elutasította. Az MLE kiáll azért, hogy az újságíróknak nemcsak a véleményszabadsághoz, de az információgyűjtéshez is joguk van.

A Fradi első körben október 26-án a Magyar Hang újságírójától tagadta meg a sajtóakkreditációt. A Magyar Hang szó szerint közölte a Fradi válaszát az akkreditációs kérelemre, amelyben azt írták: „Tisztelt uram, az FTC sem a nyomtatott, sem az internetes kiadásukkal nem kíván együttműködni a klub érdekeit sértő tartalmak korábbi közzététele miatt. Ezért a Ferencváros egyetlen hazai mérkőzésére sem kívánunk akkreditációt biztosítani önöknek. Üdvözlettel: FTC Sajtó”.

De ugyanígy járt el a Fradi a Telexszel is, akik azt próbálták megtudakolni a Groupama Arénát üzemeltető cég és a Ferencvárost képviselő marketingügynökségtől, hogy milyen járványügyi előírásokat kell betartania a csapatnak és a nézőknek a szerdai, Dinamo Kijev elleni csoportmeccsen. Kérdésükre maga a klub válaszolt, miszerint a jövőben nem kívánnak együttműködni a telexszel. Ez a levél is tanulságos:

„Tisztelt uram, ön már a hvg.hu és az index.hu munkatársaként is fordult hozzánk, akkor is és most is azt tudjuk mondani, hogy az FTC érdekeit súlyosan sértő tartalmak közzététele miatt nem óhajtunk együttműködni önökkel. Ezen a tényen az sem változtat, hogy átnevezték a lapjukat.

Az ön által képviselt platformokon az elmúlt években folyamatosan rossz színben tüntették fel a hazai sportéletet, a magyar labdarúgást, és ami igazán perdöntő, a 121 esztendős rekordbajnok Ferencvárosi Torna Clubot, ezzel kárt okozva az FTC-nek.

Megerősítjük, hogy továbbra is úgy gondoljuk, önökkel felesleges az együttműködés, mert tájékozatlanok, mert előítéletesek, mert nem is kíváncsiak a valóságra, a másik fél véleményét önök a saját céljaikra használják.

Levelünk közzétételéhez kizárólag akkor járulunk hozzá, ha az teljes terjedelmében történik.

Üdvözlettel: FTC"

Mindehhez a lap hozzáteszi, már az Indexszel sem volt hajlandó a Fradi az együttműködésre.

Ez azonban a Magyar Lapkiadók Egyesülete közleménye szerint ez sérti a sajtó információgyűjtéshez való jogát.

"A sajtó nemcsak a szabad véleménynyilvánítás eszköze, hanem a tájékoztatásé is, azaz alapvető szerepe van a véleményalkotás feltételét képező tájékozódásban. A hatályos törvények betartása nem eshetőleges, az mindenkire kötelező erővel bír!" - emeli ki az MLE közleményében.

Az ágazat reprezentatív szakmai szervezeteként felhívják a figyelmet arra, hogy , a 2010. évi CIV. törvény a sajtószabadságról és a médiatartalmak alapvető szabályairól következő rendelkezéseire. "Ennek betartása az elmúlt időszakban sajnálatos módon rendre csorbát szenved. Ez, az egyes sajtóorgánumok munkáját korlátozó gyakorlat egyre inkább terjed,  számos intézmény, vagy közérdeklődésre számot tartó ügy közszereplői részéről" - írják.

"A médiarendszer valamennyi tagja kizárólag akkor tud megfelelni tájékoztatási kötelezettségének, ha a megszólított, személy vagy intézmény - egyébként a közvélemény előtt ismeretlen szempontok szerint - nem fekete listáz egyes médiumokat, vagy személy szerint az ott dolgozó újságírókat.

Ezzel a magatartásukkal nemcsak az olvasókat fosztják meg a jelen kiélezett járványügyi helyzetben lényeges információktól, de szembe helyezkednek a már idézett törvény másik lényeges rendelkezésével is, amely szerint 4. § (1) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét." - emlékeztetnek.

Figyelmébe ajánljuk

Mit jelent számunkra az új uniós médiatörvény?

  • Polyák Gábor
Március 13-án az Európai Parlament is rábólintott, és így uniós jogszabállyá lett az európai mé­dia­szabadságról szóló törvény. A rendelet végleges szövegét hamarosan ki is hirdetik az európai közlönyben. Mit jelent ez az új szabályozás a magyarországi sajtóviszonyokra, és mit az európaiakra nézve?