A Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel Káslertől kapott díját Rév Marcell

  • narancs.hu
  • 2021. március 15.

Belpol

Nagy megtiszteltetésnek érzi a díjat, de úgy érzi, reagálnia kell a mostani helyzetre. 

Mint arról beszámoltunk, számos kitüntetést osztott ki március 15-e alkalmából a kormány, többek között Kásler Miklós emberi erőforrás minisztertől "a nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként" Sára Sándor-díjat kapott Rév Marcell operatőr is.   

Rév a Facebook-oldalán azonban azt jelentette be, hogy

a díjat és az esetleges vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel. 

Az operatőr posztjában azt írta, Sára Sándor egyike a valaha élt legnagyobb magyar operatőröknek, és nagy megtiszteltetés a róla elnevezett díjban részesülni.

Felidézte, hogy középiskolásként látta először a Feldobott kő című önéletrajzi ihletésű filmjét, amely elementáris hatással volt rá.

"Az ötvenes évek elején játszódó film expozíciójában a főhőst, Balázst, mivel apja börtönben van, nem veszik fel a Színház- és Filmművészeti Főiskolára. Ezért átmenetileg más pályára kényszerül, és ez a kényszerpálya olyan élményekkel és tudással gazdagítja, ami alapjaiban határozza meg későbbi filmkészítői attitűdjét . Ha az ember ilyen filmeken nő fel és komolyan is veszi őket, akkor akármilyen büszke is erre a díjra, sajnos nem mehet el szó nélkül a tény mellett, hogy

az a minisztérium, amely ezt a díjat nekem adományozta, néhány hónappal korábban alma materemet, a már említett Színház- és Filmművészeti Egyetemet, megfosztotta az autonómiától és az ott tanítók és tanulók egyértelmű és látványos tiltakozása ellenére, az Egyetem irányításával saját politikai végrehajtóit bízta meg."

"Azt érzem, hogy erre a helyzetre valahogy reagálnom kell, ezért a díjat és az esetleges vele járó anyagi juttatást a Freeszfe Egyesületnek ajánlom fel. Ezzel egyszerre próbálom kifejezni együttérzésemet és hálámat ennek a közösségnek, a valaha volt iskolámnak, ahol többek között Sára Sándor és én is elsajátítottuk ennek a szakmának az alapjait, valamint leróni tiszteletemet Sára Sándor életműve előtt" - írta a nemzetközileg elismert operatőr. 

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.