Nagy Feró, Karikó Katalin, új SZFE-tanárok - díjakat osztott a kormány

  • narancs.hu
  • 2021. március 15.

Belpol

Megszórta az SZFE új tanári karát díjakkal a kormány március 15-e alkalmából, de másokról sem feledkezett meg.  

Rengeteg állami díjat osztottak ma ki, köztük Kossuth-, Széchenyi- és miniszteri kitütetéseket is. 

A Kossuth-nagydíjat Mécs Károly színész kapta, de Kossuth-díjat kapott többek között Nagy Feró rockzenész, Párkányi Raab Péter szobrász, a Szabadság téri német megszállási emlékmű alkotója, Szarvas József (a Színház- és Filmművészeti Egyetem új osztályvezetője és reklámarca), Harsányi Gábor, Cseke Péter, Csíky András színészek, Gulyás Gyula és Gulyás János filmrendezők, Turi Attila építész, Nagy Bálint építész, a FUGA kreatív igazgatója, Frenák Pál táncművész és koreográfus, Tátrai Tibor gitáros, és Vári Fábián lászló kárpátaljai költő. 

A Széchenyi-díj nagydíját Dávid Katalin művészettörténész kapta, de Széchenyi-díjat kapott többek között Karikó Katalin biokémikus, a koronavírus elleni új típusú vakcinák technológiájának egyik kidolgozója, Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora, valamint Szakály Sándor, a kormányközeli VERITAS Történetkutató Intézet és Levéltár főigazgatója. 

Magyarország kiváló művésze lett többek között Mikó István, Nemcsák Károly, Szerednyey Béla színészek és Németh Judit énekesnő, érdemes művész pedig többek között Kautzky Armand, Benkő Péter, Csere László, Lux Ádám színészek. 

Magyarország Babérkoszorúja díjat kapott Bán János sci-fi- és fantasy-író, a Hunyadi-sorozat szerzője, Száraz Miklós György író és Lackfi János költő.

Díjakat osztott Kásler Miklós emberi erőforrás miniszter is, tőle Balázs Béla-díjatt kapott többek között Sára Balázs operatőr, az SZFE Film- és Médiaintézetének új megbízott vezetője, Blattner Géza-díjat kapott az SZFE új bábszínész osztályvezetője, Fabók Marianna (Mancsi), Herczeg Ferenc-díjat Havasi János újságíró és Orbán János Dénes, a Magyar Nemzet volt kulturális rovatvezetője, a Demeter Szilárd-féle Előretolt Helyőrség elnöke. 

Jászai Mari-díjat kapott többek között Homonnay Zsolt operett-musical színész is, aki szintén az SZFE-n dolgozik az új kuratórium hívására. Máté Péter-díjat kapott Káslertől Patkó Béla Kiki, az Emelet zenekar frontembere, Menyhárt János gitáros és dalszerző, a V'Moto-Rock volt tagja, és a Karthago együttes tagjai. 

Kásler újságírói tevékenységükért Táncsics Mihály-díjat adott Farkas Adrienne-nek, aki pályája során a Demokratának, a Magyar Nemzetnek, a Nők Lapjának és az MTV5-nek dolgozott és szintén az Előretolt Helyőrség egykori tagja; Stefka Istvánnak, a Pesti Srácok lapigazgatójának; valamint Berszán Györgynek, a Magyar Nemzet véleményrovatának vezetőjének. 

"A nemzeti identitás erősödését elősegítő kiemelkedő teljesítménye elismeréseként" Sára Sándor-díjat kapott Rév Marcell operatőr és Csoma Sándor filmrendező.   

Rév később közölte, hogy a Freeszfe Egyesületnek ajánlja fel a díját

(Borítóképünkön Kásler Miklós veszi át a Széchenyi-díjat Orbán Viktortól)

Figyelmébe ajánljuk