A friss kormányrendeletre hivatkozva érvénytelenítené a félévet az SZFE kuratóriuma

  • narancs.hu
  • 2020. november 28.

Belpol

Szerdán jelent meg a Magyar Közlönyben a rendelet, pénteken már léptek is Vidnyánszkyék.

"A Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) fenntartója mai döntésével – a 522/2020. (XI. 25.) Korm. rendelet alapján – megerősítette, hogy a továbbra is fennálló rendkívüli helyzetre tekintettel a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítésének feltételei az Egyetemen nem állnak fenn. Ezért az SZFE-n az oktatási tevékenység csak 2021. február 1. után folytatható", áll az SZFE honlapján pénteken este megjelent közleményben.

A Magyar Közlönyben szerdán megjelent "A veszélyhelyzet idején a felsőoktatást érintő egyes szabályokról" című kormányrendelet szerint a vészhelyzet ideje alatt az egyetemek fenntartója érvénytelenítheti a félévet, ha valamilyen rendkívüli helyzet miatt nem lehet teljesíteni jogszerűen a tanulmányi kötelezettségeket. Erre hivatkozva deklarálta most a kuratórium azt, hogy az általa fenntartott egyetemen nem folytatható oktatási tevékenység.

Az SZFE hallgatói a rendeletre csütörtökön közleményben reagáltak, Azt írták: "intézményünkben nem áll fenn sem közegészségügyi-, sem közbiztonsági ok, sem természeti csapás, mely ellehetetlenítené a tanulmányi kötelezettségek jogszerű teljesítését. A tanév rendjét és a hallgatói jogok érvényesülését közvetlenül éppen a tanulmányi félév felfüggesztése, közvetve pedig az alapítványi átállás módja fenyegeti – ezen veszélyeket elháríthatónak találjuk, amennyiben az Innovációs- és Technológiai Minisztérium, az alapítói jogok törvényes gyakorlója, az ellenérdekű fenntartóval szemben fellép". Hangsúlyozták: online oktatás zajlik, ennek adminisztrációját elkészítették.

A Vidnyánszky által vezetett kuratórium közleménye előtt pár órával jelent meg, hogy az Oktatási Jogok Biztosa szerint az SZFE kuratóriumának nincs joga ahhoz, hogy felfüggessze az oktatás az egyetemen.

Figyelmébe ajánljuk