Mit hozhat a fideszes vezető kinevezése a Tempus Közalapítványnál?

Belpol

Pártkatona került az uniós oktatási pályázatok koordinálásával foglalkozó Tempus Közalapítvány élére – de mennyire fog tudni beleszólni a politika a pályázatok elbírálásába?

A Magyar Narancs legfrissebb számában megjelent "Az EU-s oktatási pályázatok NER-esítése. Megjött már a komisszár" című írásában a Tempus Közalapítvány sorsával foglalkozunk. Ízelítő a cikkből.

Október végén nagy nyilvánosságot kapott, hogy a Tempus Közalapítványt 2008 óta vezető Tordai Pétert indoklás nélkül menesztette az alapítványt felügyelő kuratórium vezetője, helyét pedig a Fidelitas volt budapesti elnöke, Varga-Bajusz Veronika veszi át. Utóbbi korábban azzal került a hírekbe, hogy 2017-ben kirúgatta Simicska Lajos fiát a szervezetből. Tordai leváltása után Hermándy-Berencz Judit főigazgató-helyettes beadta felmondását, a közalapítvány 183 munkatársa pedig levélben tiltakozott a kuratórium döntése ellen.

Varga-Bajusz Veronika a Fidelitasban viselt tagsága mellett az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) Rácz Zsófia elődje, az azóta Fidelitas-elnökké választott Illés Boglárka mellett volt ifjúságügyi főosztályvezető, az utóbbi években pedig a Miniszterelnöki Kormányirodán dolgozott. A közalapítvánnyal nem most kerül először kapcsolatba – egyrészt a minisztériumban foglalkozott az Erasmus+ ifjúságügyi programjaival, másrészt 2016-tól előbb állandó vendégként, majd 2018-tól tagként vett részt az alapítvány kuratóriumának munkájában is.

Személyében gyakorlatilag mégis egy pártkatona került a közalapítvány élére: Varga-Bajusz ugyanis nem csak a Fidelitasban viselt tisztséget, 2018-ban a Fidesz–KDNP országos választási listáján is szerepelt, igaz, a nem túl előkelő 204. helyen.

Tordai menesztése és az ő kinevezése azért látványos – és egyben váratlan – lépés, mert a Tempus amúgy jó nevű, elismert közalapítvány, amely, úgy tűnt, az eddigi vezetésével is élvezte a kormány támogatását: tavaly Tordaiék vehették át a Magyarok Európáért díjat, amelyet az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete és a Miniszterelnökség közösen ad ki.

A közalapítvány kezeli gyakorlatilag a magyarországi oktatás nemzetközi kapcsolataival összefüggő majd’ minden programot, évente milliárdok felett rendelkezik: 2019-es beszámolója szerint a külügy által közvetlenül fizetett 5,8 milliárd forintos Stipendium Hungaricum-pályázat támogatásait nem számítva összesen 20,6 milliárd forint kihelyezéséről döntöttek.

A vezetőváltás miatt adódik a kérdés: elképzelhető, hogy a továbbiakban csak a kormánynak kedves emberek és projektek fognak támogatást kapni? Miközben az uniós beágyazottság miatt erősen szabályozott a közalapítvány működése, változó, hogy az egyes pályázatokat hogyan bírálják el, de a végső szót minden esetben a közalapítvány kuratóriuma mondja ki, amelyet idén január 1-jével alakítottak át.

Bár a 11 tagú testületben legfeljebb 5-en lehetnek minisztériumi küldöttek, vagyis a kormány emberei elvileg nem kerülhetnek többségbe, annak új elnöke Czibere Károly volt szociális ügyekért felelős államtitkár lett, és több kormányközeli figura is bekerült a testületbe.

További részleteket a Tempus Közalapítvány történetéről, munkájáról, illetve arról, hogy mennyire tudna beleszólni a politika a döntésekbe, az e heti Magyar Narancsban olvashatnak!

Magyar Narancs

Kedves Olvasóink, köszönjük kérdésüket, a körülményekhez képest jól vagyunk, és reméljük, Önök is. Miközben hazánk a demokrácia érett, sőt túlérett szakaszába lép, dolgozunk. Cikkeket írunk otthon és nem otthon, laptopon, PC-n és vasalódeszkán, belföldön, külföldön és másutt, és igyekszünk okosnak és szépnek maradni. De mit hoz a jövő?

Figyelmébe ajánljuk