Az Oktatási Jogok Biztosa szerint az SZFE kuratóriumának nincs joga ahhoz, hogy felfüggessze az oktatást az egyetemen

  • narancs.hu
  • 2020. november 27.

Belpol

Az Egyetem polgársága újból felszólítja a kuratóriumot, hogy fejezze be a félév felfüggesztésével való fenyegetőzést.

„A mai napon az Oktatási Jogok Biztosa, dr. Aáry-Tamás Lajos, eljuttatta hozzánk több hétig tartó vizsgálatának a tanév felfüggesztésével kapcsolatos eredményét, melyben egyértelműen kimondja, hogy az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumnak nem áll jogában felfüggeszteni az oktatást a Színház- és Filmművészeti Egyetemen (SZFE). Az Egyetem polgársága igazolta, hogy az oktatás az intézmény falain belül rendben zajlik, így a fenntartónak semmilyen alapja nincsen a tanév akadályoztatására” – fogalmaznak az SZFE hallgatói közleményben.

Mint írják, Aáry-Tamás állásfoglalásában felszólítja a Színház-és Filmművészetért Alapítvány kuratóriumának tagságát arra, hogy feladatukat a törvényben meghatározott módon, a hallgatók alkotmányos jogát betartva lássák el. A jelentés hangsúlyozza, hogy az állam feladata biztosítani a felvételt nyert hallgatók számára a tanulás szabadságát, valamint a felsőoktatási intézmény működését.

A közlemény szerint ebből következik, hogy az SZFE illegitim fenntartója nem alkalmas ellátni törvényben meghatározott feladatát, mivel az Alapítvány kuratóriumának jogszabályban rögzített céljával ellentétes az oktatási tevékenység felfüggesztése, és „ezzel súyosan sérti az egyetemi polgárok jogait, különösen a hallgatók tanulás szabadságához fűződő alkotmányos jogát, valamint az oktatók tanítás szabadságához fűződő alkotmányos jogát."

Az Egyetem polgársága újból felszólítja az egyeztetés nélkül kinevezett kuratóriumot arra, hogy fejezze be a tanulmányi félév felfüggesztésével való fenyegetőzést – zárul a közlemény.

Neked ajánljuk