"A gázszámlám 25 ezerről 70 ezerre nő" - sokaknál pánikot okozott a rezsicsökkentés kivezetése

Belpol

Egyesek ingatlanjuk eladásán gondolkodnak, mások visszatérnek a fatüzeléshez. Villámkörképünk a rezsicsökkentés csökkentésének konkrétumai után.

Németh Szilárd csütörtök reggeli bejelentése óta valószínűleg az egész ország azt számolgatja, kell-e, és ha igen, mennyivel kell majd többet fizetnie a gázért és az áramért. Cikkünkben főként Jász-Nagykun-Szolnok megyei példákkal mutatjuk be, hogyan változik a háztartások, családok élete a rezsicsökkentés kezdődő felszámolásával.

Egy jászsági lakos azzal kereste meg szerkesztőségünket, hogy évente csak gázból több mint 1 millió forinttal többet kell majd fizetnie. Egyedül él nyugdíjas édesanyjával egy olyan egyemeletes, szigetelés nélküli kockaházban, amelyekből ezerszám épült a 70-es években szerte az országban. Mint elmondta, nagyjából 3 ezer köbméter az éves gázfogyasztásuk. A túlfogyasztás miatt fizetendő többlet sokkolta, fogalmuk sincs, miből fizetik ki. Máris felvetődött benne a gondolat, hogy szabadulni kell a háztól minél előbb, mert fenntarthatatlan. Eddig csak gázzal fűtöttek a vegyes tüzelésű kazánban, de azonnal rohan a Tüzép-telepre, hogy van-e még fa. Ismer olyan embert a környezetében, aki máris meghirdette a házát, mert a megemelkedő rezsiköltségeket nem fogja tudni fizetni.

Egy egyedülálló szolnoki férfi úgy számolt, hogy havonta pár 10 köbméterrel fog többet fogyasztani. Eddig diktálta az óraállást, így tudott "játszani" a havi fogyasztással, de most nem tudja, erre lehetősége lesz-e a jövőben. 

"Mi is havonta diktálunk. Nyáron többet jelentettünk be a tényleges fogyasztásnál, hogy télen kevesebbet kelljen fizetni" - erről egy tipikus Kádár-kockában élő Szolnok környéki nő számolt be lapunknak. Azt mondta, eddig semmi sem ösztönzött a spórolásra. Úgy számolt egyébként, hogy a korszerűtlen régi ház miatt is havi 70 ezer forinttal többet kell majd fizetniük.

Mintegy 1,7 millió forinttal kerül többe az éves rezsije egy esztergomi családnak. Ilyen fogyasztásnál egyébként még nincs is túlzottan meleg a házukban, mint beszámoltak róla. Egy szolnoki férfi arról beszélt, 85 éves édesanyjánál a kétszobás házban csak a gyújtóláng megy egész télen, és már most látszik, hogy túlfogyasztása lesz. A férfi családjával egy 60 négyzetméteres földszintes lakásban él, hárman laknak benne. Felidézte, a gazdasági szakemberek már tíz évvel ezelőtt megmondták, hogy nem lesz jó vége a rezsicsökkentésnek. Szerinte télen tömegek indulnak majd az erdőbe fáért. 

Más is felvetette a lapunk által megszólaltatottak közül, hogy ki mivel tud majd fűteni. Egy Szolnoktól nem messze lévő településen lakó nő azt mondta, csak fával fűtöttek eddig. Az utóbbi időben azt tapasztalta, hogy nagyon sokan a tűzre hánytak mindent, amit csak lehetett. Volt is olyan légszennyezés a faluban, hogy nem lehetett ablakot nyitni. Ez a helyzet szerinte rosszabbodni fog.

"Ennek még ki kell forrnia magát, mert így egy egész ország tönkre fog menni egyből." Ez a véleménye annak a mezőtúri férfinek, aki szerint a kormány sok mindent bejelentett már, de aztán a dolgok függvényében változtatott rajta. Az illető úgy vélte, most csak tesztelnek, bár a tapasztalata szerint nagyon sokaknak mindegy, hogy mi történik, úgyis istenítik a Fideszt. 

Politikai véleményt többen megfogalmaztak, amikor a rezsicsökkentés egy részének megszüntetéséről kérdeztük őket. "A gázszámlám 25 ezerről 70 ezerre, a villanyszámlám a kétszeresére nő majd" - mondta egy szolnoki férfi hozzátéve, pluszmunka vállalásával ki fogja tudni fizetni a magasabb rezsiszámlákat. Megjegyezte ugyanakkor, nagyon sokan nem lesznek képesek erre. A Kádár-kockában élő vidéki nyugdíjasok akkor fogják majd ezt az egészet megtapasztalni, amikor télen az első emelt számla megérkezik - mondta. "Majd akkor lesz ebből baj, ha választani kell a fűtés és a kaja között. A magyar néppel mindent meg lehet csinálni, csak meg kell nézni az időközi választások eredményeit. Hát mi kellene ennek a népnek, hogy végre már elküldje Orbánékat a pusztulatba?" - tette fel a kérdést.

Többek szerint az új a rezsiárak a lakáspiacra is kihatnak majd. Máris vannak olyan lakáshirdetések például Dunakeszin, amelyekben feltüntetik, hogy rezsikompatibilis, vagyis nyilvánvalóan energiatakarékos az ingatlan. Egy szolnoki egyedülálló, gyerekes anya viszont azt mondta, az ő házuk nincs leszigetelve, és ha most akarná eladni, akkor immár biztosan komoly tényező lenne ennek hiánya. Viszont a szigetelés egy vagyonba kerül, mellette már nem tudná a megemelkedett rezsit is fizetni, így nem tudja, melyik ujjába harapjon. Fizesse a jelentősen megemelt rezsit, vagy költsön egy csomó pénzt a szigetelésre?

Gödön él családjával az a háromgyerekes anya, aki egyenesen azt mondta a rezsicsökkentés csökkentésésével kapcsolatos érdeklődésünkre, hogy máris álláskeresésbe kezdett külföldön. Eddig még tartotta magát a családjával, hogy majd csak jobb lesz, de "csak süllyed minden lefelé". Mivel több nyelvet beszél, azt reméli, el tud majd helyezkedni. Fő szempontja azonban az, hogy a gyerekei szempontjait is néznie kell - hogy milyen viszonyok között nőnének majd fel idehaza.

 

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk