A hajléktalanság pereméről írt nyílt levelet Orbánnak egy középiskolai tanár

  • narancs.hu
  • 2022. január 10.

Belpol

„Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?”

Egy pályakezdő gimnáziumi tanár írt nyílt levelet a miniszterelnöknek. A fiatal pedagógus tavaly kapta meg hat év egyetemi tanulás után a diplomáját, kétszakos tanári mesterdiplomával, két nyelvvizsgával és hatalmas lelkesedéssel lépett a pályára – derül ki a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének Facebook-oldalán közzétett nyílt levélből.

„2021-ben egy mesterdiplomával rendelkező pályakezdő tanár bére nettó 145 ezer Ft, amihez még 15 ezres pótlék társul, vagyis mindenestől 160 ezret visz haza az ember” – áll a levélben.

Fizetéséből egy penészes, 17 négyzetméteres lakásnak nevezett lyukat tud bérelni havi 70 ezerért, ahol nincs fűtés sem, csak elektromos, ami ilyenkor, télen úgy megnyomja a rezsit, hogy 50 ezer körül van havonta úgy, hogy csak 19–20 fok van a szobában. Tehát a 160 ezres fizetéséből 120 ezret visz el a lakhatás. A maradék 40 ezerből kell megéljen.

„Elmondom, milyen ma Magyarországon pályakezdő tanárként élni: több, mint egy hónapja tönkrement a hajszárítóm, de nem tudok újat venni. Karácsony előtt meg kellett beszélnem az ismerőseimmel, családommal, hogy ne készüljenek nekem semmivel, mert most nem vagyok olyan helyzetben, hogy bárkinek ajándékot tudjak venni. Szinte kizárólag üres tésztán/rizsen élek, mert másra nem futja, akárhogy spórolok. Előfordult már, hogy a tanári WC-ből hoztam el egy WC-papírt, mert nem volt pénzem otthonra venni. Az egyetlen csizmám úgy néz ki, mint egy hajléktalané, de nincs pénzem újra. Volt már olyan, hogy csak azért mentem el egy kiállításmegnyitóra, hogy ott jóllakhassak végre pogácsával. Ha jelenleg jönne egy váratlan nagyobb kiadás az életembe (a nagyobb az én esetemben 20 ezer Ft feletti összeget jelent), akkor nem tudnám megoldani. Vagy pedig utcára kerülnék” – részletezi helyzetét a fiatal pedagógus.

Hozzáteszi: „Nincs semmi szociális védőháló alattam, hiába dolgozom szívem-lelkem beleadva, a hajléktalanság peremén egyensúlyozom.”

Mint írja, a 2022-es évtől szinte mindenkinek 20 százalékot emeltek a fizetésén. „Kivéve a tanárokat, mi egy 10 százalékos pótlékemelést kapunk… Miért ér az én munkám gimnáziumi tanárként ennyire keveset? Egy azonos végzettségi szinten lévő bölcsődei dolgozó 100.000 Ft-tal többet kap a munkájáért. Miért? Egy szintén az államnak dolgozó vasutas/buszsofőr/irodai munkás miért ér ennyivel többet a tanároknál?" – teszi fel a költői kérdést.

Orbán Viktorhoz pedig az alábbi kérdést intézi:

„Az Ön édesanyja pedagógusként is dolgozott. Ha most lenne az Ön édesanyja fiatal tanár, tőle is sajnálná a tisztességes megélhetéshez szükséges fizetést?”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk

„Egy egyházpolitikai harc kellős közepébe kerültem” – állítja a pünkösdi egyház ügyében meggyanúsított volt intézményvezető

A nemrég lezárult nyomozás 18 milliárd forintos kárértéket állapított meg a Magyar Pünkösdi Egyház intézményrendszerét érintő költségvetési csalás ügyében. Az egyik érintett, jelenleg bűnügyi felügyelet álló volt intézményvezető szerint viszont az ügy csak az egyházon belüli harcok eredménye, és a nyomozás is tendenciózus volt.