„A hazaszeretet minőség kérdése” – Néhány ezren tüntettek az „európai Magyarországért”, a kormány ellen

  • narancs.hu
  • 2018. szeptember 16.

Belpol

Mert „Magyarország nem egyenlő Orbán Viktorral”. Összefoglaló a vasárnapi tüntetésről.

Közös tüntetést szervezett az MSZP, a DK és a Párbeszéd a Sargentini-jelentés elfogadása apropóján vasárnap Budapesten. Magyar és uniós zászlókkal gyülekeztek az emberek a Bem téren, de volt „Köszönjük, Sargentini!” feliratú is.

„Mit tudunk tenni, tudunk-e valamit tenni a harmadik kétharmadát szerző Fidesz ellen” – kezdte felvetésével a demonstrációt első felszólalóként a függetlenként Pécsről parlamentbe jutó Mellár Tamás. Megoldási javaslatként körülbelül azt fogalmazta meg, szerinte most nem azt kell követelni, hogy mondjon le a kormány, mert nem fog lemondani, hanem olyan célokat és feladatokat kell kitűzni, amiket végig is lehet vinni: helyet kell szerezni az ellenzéknek a nemzeti intézmények felügyelőbizottságaiban (MNB, KSH, ÁSZ), a közmédia szerveiben, de követelni kell az európai ügyészséghez való csatlakozást is.

false

 

Fotó: Németh Dániel

A demonstráción felszólalt mások mellett Homonnay Gergely, aki Erzsi macska gazdájaként, mármint szolgájaként vált ismertté, aki a Mi vagyunk a többség nevében október 23-ára tüntetést jelentett be.

A folytatásban Iványi Gábor lelkész elmondta, hogy a Néppárt többsége a Fidesz–KDNP-vel, a jelenlegi kormánnyal szemben foglalt állást a Sargentini-jelentés elfogadásával, és nem Magyarországgal szemben. Iványi szerint éppen ezért Magyarországon mindannyiunknak össze kell fogni, és a tisztesség mellett kell kiállni: érvek szükségesek az indulatok helyett.

Iványi szerint tisztelni kellene azt, ami a Bibliában van. A kormánynak, a Fidesz–KDNP-nek is.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Miközben a tüntető tömeg kollégánk tudósítása szerint olyan két-háromezer főre növekedett, Karácsony Gergely vette át a szót.

Hagyjuk abba, hogy ha valakinek nem tetszik, amit Orbán Viktor csinál, azt lehazaárulózzuk – szögezte le Karácsony. Orbán Viktornak üzenve kijelentette, „mi jobban szeretjük a hazánkat annál, hogy féljünk attól, hogy lehazaárulóz minket”. Majd azzal folytatta, büszke azokra az EP-képviselőkre, akik kimondták, ami triviális, és a magyar nemzet érdekében igennel szavaztak a jelentésnél.

„Nem félhetünk attól, hogy átkokat szórnak a fejünkre. Aki lebontja a jogállamot, az szétveri a hazát, az ne hivatkozzon a nemzet érdekeire, hanem szégyellje magát.”

false

 

Fotó: Németh Dániel

A szombati DK-s politikai szezonnyitó beszéde után az Európa-párti demonstráción is felszólalt Gyurcsány Ferenc. Harcias kedvében nagyjából megismételte az előző nap elmondottakat, amelynek lényege, hogy diktatúra van Magyarországon. A vasárnapi felszólalás alkalmával a DK elnöke nyomatékosította, hogy demokratikus ellenállásra van szükség.

Gyurcsány Ferenc keddre újabb demonstrációt hirdetett: kimegyünk az utcára és maradunk

„Diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni.”

Gyurcsány kifejtette, hogy az ellenzéki képviselők magukban nem fogják tudni leváltani a rendszert. „Diktatúrákat nem a parlamentben szoktak megdönteni” – hangsúlyozta, majd a környező országok példáit sorolta, ahol a kormányok akkor buktak meg, amikor az emberek a kezükbe vették az irányítást, és kimentek az utcára.

„A népnek nemcsak joga, hanem kötelessége, hogy a sorsát a kezébe vegye, és megfutamítsa ezt a rendszert.”

A DK elnöke utcára hívta az embereket. Folyamatos tüntetést jelentett be. Gyurcsány az Alkotmány utcába szervez demonstrációt, de nem csak keddre vannak tervei, elmondása szerint szerdára és csütörtökre is elfoglaltsággal kell számolni.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Felszólalt a demonstráción még ezt követően Tóth Bertalan, az MSZP elnöke is, aki szerint a Sargentini-jelentés és annak megszavazása megmutatta, Orbán egy megbélyegzett populista, és nem Európa erős embere, és közben épp a kereszténydemokraták űzték ki közösségükből, miközben arról beszél, kereszténydemokráciát építenek. A kérdés szerinte, akarjuk-e azt, hogy olyan legyen az unió, mint amilyen Magyarországot csináltak.

A tüntetés körülbelül másfél óráig tartott, utána néhány ember átvonult a Kossuth térre.

Figyelmébe ajánljuk