A Helsinki Bizottság kikérte Kásler miniszteri utasítását, amelyben elrendelte a kórházi ágyak felszabadítását

  • narancs.hu
  • 2020. április 21.

Belpol

A szervezet az Emmihez, az Operatív Törzshöz és a Miniszterelnökséghez fordult.

A Magyar Helsinki Bizottság közérdekű adatigényléssel fordult az Emberi Erőforrások Minisztériumához, az Operatív Törzshöz és a Miniszterelnökséghez Kásler Miklós miniszteri utasításával kapcsolatban. Mint ismeretes Kásler elrendelte a kórházi ágyak 60 százalékának felszabadítását a koronavírus-járványra hivatkozva, ezzel pedig rengeteg ember elhelyezését kell most megoldania az intézményeknek és a hozzátartozóknak.

„Ha nem tudjuk hazaküldeni a beteget, tegyük le a kapu elé, az utcára?"

A közfinanszírozott kórházi ágyak 60 százalékát fel kell szabadítani a koronavírus fertőzötteknek, így krónikus belgyógyászati osztályokat is kiürítenek. De hová teszik az idős, ágyban fekvő betegeket? „Csütörtökön délben tudtuk meg, hogy keddig nálunk is ki kell üríteni az osztályt, ahogy sok más budapesti kórháznak is - mondta érdeklődésünkre egy fővárosi krónikus belgyógyászaton dolgozó forrásunk.

"A miniszter nagy jelentőségű döntése emberek élethez, emberi méltósághoz, egészségügyi ellátáshoz való alapjogát korlátozhatja, de mindenképpen súlyos megpróbáltatásokat jelent betegnek és családjának egyaránt. A kormány egyelőre adós maradt a magyarázattal, de még a miniszteri döntés szövege sem ismeretes. Ez elfogadhatatlan" - írja a szervezet a honlapján.

A Helsinki szerint a kormány kommunikációja sokszor ellentmondásos, ezért az sem világos, pontosan mit rendelt el Kásler. "A kórházaknak írott levelét eddig nem lehetett megismerni, noha a következmények tömegeket érintenek. Kevesebb mint két hét alatt, mintegy 33 ezer kórházi ágyat kellett szabaddá tenni az intézményvezetőknek, és további közel hétezret kell még felszabadítaniuk ismeretlen határidővel. Kórházi ellátásra szoruló betegek százai kerültek ki egyik napról a másikra gyógyító intézményekből."

A szervezet az ombudsmannak is küldött egy levelet, melyben arra kérik, hogy "hivatalból sürgősen vizsgálja ki, a kórházak tömeges kiürítése során megfelelően érvényesül-e a betegeknek az élethez és emberi méltósághoz, testi és lelki egészséghez fűződő joga."

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.