A Helsinki Bizottság perli Kásler minisztériumát

  • narancs.hu
  • 2020. május 25.

Belpol

A kórházi ágyfelszabadításokról rendelkező iratot kérték, de az Emmi nem adta ki.

A Magyar Helsinki Bizottság annak a dokumentumnak a kiadását kérte, amelyben Kásler Miklós felszólította a kórházak vezetőit a kórházak részleges kiürítésére - írja a hvg.hu a jogvédő szervezet közleménye alapján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) azonban megtagadta a Helsinki Bizottság közadatkérését, arra hivatkozva, hogy a kért irat további döntéseket készít elő, ezért nem adható ki - teszi közzé a jogvédő szervezet.

A Helsinki Bizottság szerint a kért irat már maga a döntés, de ha további döntéshez használnák, akkor sem lenne titkolható egy demokráciában.

Emlékeztetnek, hogy az Operatív Törzs április 15-iki közleményében a következő adatok szerepeltek: „Ezen a héten, április 19-ig a kórházaknak 50%-os ágykapacitást kell előkészíteni. Tehát 100 kórházi ágyból 50 ágyat kell felszabadítani a koronavírus-fertőzöttek kórházi ellátására. A következő ütemben ezt 60%-ra kell majd növelni, vagyis 100 ágyból 60 ágynak kell majd készen állnia koronavírusos betegek ellátására.”

A Helsinki Bizottság közleménye erre a kijelentésre hivatkozva feltételezi, hogy a döntést az illetékes szaktárca hozta meg, ezért adatkéréssel fordult a minisztériumhoz, hogy küldje meg azt a dokumentumot (miniszteri levelet, utasítást vagy bármi mást), amelyben elrendelték előbb a kórházak ágyainak előbb 50, majd 60 százalékos felszabadítását, azaz a kórházak részleges és gyors kiürítését.

Mivel a minisztérium ezt megtagadta, a szervezet közadatpert indít az Emmivel szemben - teszik hozzá.

Figyelmébe ajánljuk