A HÖOK idén is kéri a nyelvvizsga elengedését a diplomázóknak

  • narancs.hu
  • 2021. május 19.

Belpol

A szervezet becslése szerint akár 25 ezer diploma is bennragadhat a nyelvvizsga hiánya miatt.

Idén is adjanak nyelvvizsga-amnesztiát a végzős egyetemistáknak és főiskolásoknak – ezt javasolja az innovációs minisztériumnak a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK). 

Az eduline.hu-nak nyilatkozó szervezet becslése szerint akár 25 ezer diploma is bennragadhat a nyelvvizsga hiánya miatt. A HOÖK szerint a bizonyítványok megszerzése azért volt nehezített, mert márciusban a nyelviskolák és a nyelvvizsgaközpontok is bezártak, sokáig csak online órákat és vizsgákat tarthattak.

Budai Marcell, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) sajtófőnöke elmondta, hogy az áprilisban készített intézményi felmérésük szerint

a végzősök körülbelül 35 százalékának nincsen középfokú nyelvvizsgája.

 Hozzáteszik, hogy az online vizsgák nem jelentettek minden esetben megoldást, ugyanis több, szakmai nyelvvizsgát szervező központnak nincs online akkreditációja.

A HÖOK szerint ráadásul a nyelvvizsgahiány épp a nemzetstratégiailag kiemelt ágazatokban tanulókat érinti legjobban:

„A agrárképzéseken tanulók (ideértve az állatorvosokat is) 53 százalékának nincs nyelvvizsgája, a pedagógusképzésen tanulók 43 százaléka nem szerzett még bizonyítványt, és míg egyben az orvostanhallgatók és az egészségügyi szakon tanulók 40%-ának nincs nyelvvizsgája. "

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium legutóbb februárban nyilatkozott arról, hogy idén nem számolnak újabb nyelvvizsga-amnesztiával, arról azonban még nincs információ, változott-e azóta az álláspontjuk. Mindenesetre a HÖOK továbbra is azt javasolja, hogy idén is tekintsenek el a diplomázók nyelvvizsga-követelményétől. A nyelvvizsga hiánya nemcsak a diplomák kiadásában jétszik szerepet, ugyanis ha valakinek nem sikerült a járványhelyzet miatt online vagy más módon vizsgát tennie, az nagy valószínűséggel a további tanulmányait sem tudja elindítani, hiszen a mesterszakokra való jelentkezéshez is szükségesek a nyelvviszga jelentette pluszpontok.

Tavaly a nyelvvizsgamentesség miatt egyébként közel 110 ezer diplomát állítottak ki, hiszen akik 2020. augusztus 31-ig záróvizsgát tettek, nyelvvizsga nélkül is megkaphatták oklevelüket.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk