A Jobbik az MSZP, az MSZP a Jobbik jelöltjét hívná vissza a mátészalkai előválasztáson

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 7.

Belpol

Mindenki vádol, mindenki tagad.

A jobbikos képviselőjelölt visszahívását követeli az MSZP a Mátészalka központú szabolcsi 5. választókerületben, amiért szerintük Földi István megtévesztette az Előválasztási Bizottságot azzal, hogy elhallgatta: jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás miatt eljárás indult ellene, írja a Telex.

Ahogy arról mi is beszámoltunk, bizarr választási együttműködés részletei rajzolódtak ki abból a 24.hu birtokába került hangfelvételből, amit a múlt héten rögzítettek Szabolcs-Szatmár-Bereg megye 5-ös számú választókerületében az MSZP és a Demokratikus Koalíció közös kitelepülésén.

Az MSZP és a DK a szocialista Papp Ildikónak gyűjt aláírást, vele szemben áll a Jobbik jelöltje, Földi István. A hangfelvételt egy aláírásgyűjtés alkalmával készítették Mátészalkán, amikor egy érdeklődő a helyi viszonyokról faggatta a DK aktivistáját. A felvételen a DK egyik helyi párttagja, Jakab Tímea arról beszél, hogy a Fidesz segíti az előválasztáson a DK által is támogatott MSZP-s jelöltet, méghozzá úgy, hogy a kormánypárt mozgósítja a szimpatizánsait, hogy a Jobbik és az MSZP jelöltje közti ellenzéki előválasztáson a szocialista politikusra voksoljanak.

A DK azt mondta, nem ismerik az ügyet, de kivizsgálják; az MSZP közölte, hogy "a pártban zéró tolerancia van a Fidesszel való, a választásokat vagy az előválasztásokat bármilyen módon, bármilyen szinten befolyásoló együttműködéssel kapcsolatban"; a Jobbik pedig botrányosnak találta, hogy "szövetségesük helyi jelöltje és emberei a Fidesszel együttműködve akarják elárulni és elcsalni az előválasztást és ezáltal végeredményben megakadályozni a valódi rendszerváltást, illetve a kormányváltás utáni elszámoltatást". Majd hozzátették, hogy az MSZP-nek vissza kellene hívnia jelöltjét, Papp Ildikót.

A történet azonban itt nem ért véget, mert ezek után a jobbikos jelöltről kezdett el az terjedni, hogy korábban, amikor még polgármester volt, hűtlen kezelést követett el, amit a nyomozati szerv is megállapított. Ezért most az MSZP azt követeli a Jobbiktól, hogy hívják vissza Földit a jelöltségtől. "Az előválasztás egy tisztességes, demokratikus verseny, amelynek meg kell őriznünk a tisztaságát, ezért a Jobbiknak vissza kell hívnia Földi Istvánt a jelöltségtől" – írja a szocialista párt keddi közleményében.

A Jobbik a Telexnek tagadta a vádakat, azt írták hogy a híresztelésekkel ellentétben "nem egy, a bíróság által kiszabott szabadságvesztése került felfüggesztésre, hanem magát az eljárást függesztették fel."

A lap birtokába jutott 2020-as ügyészségi határozat azonban ennek ellentmond: Földi Kocsord polgármestereként nem a jóváhagyott célokra költötte el a közfoglalkoztatási programra kapott 16 millió forintot, amivel bűncselekményt követett el. A felfüggesztés ebben az esetben azt jelentette, hogy megállapították a bűncselekmény elkövetését, de mivel a pénzt később visszafizették, különös méltánylással az eljárást felfüggesztették, miután Földi a határozatnak megfelelően befizetett 300 ezer forintot egy általa választott civil vagy egyházi szervezetnek, írja a lap.

Az Alfahír információi szerint az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) megvizsgálta a Földi István által beadott nyilatkozatokat, és végül 2 tartózkodás és 4 nem szavazat mellett megalapozatlannak ítélték a szocialisták beadványában a jobbikos jelölt ellen megfogalmazott vádakat.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk