Idén tavasszal is megfigyeltek egy ellenzéki médiatulajdonost a Pegasussal

  • narancs.hu
  • 2021. szeptember 8.

Belpol

A Direkt36 derítette ki, hogy a volt MSZP-s Páva Zoltán telefonján márciusban és májusban is jelen volt a kémszoftver.

Amint az köztudott, júliusban számolt be a Direkt36 a Telexen megjelent cikkében arról, hogy magyar újságírókat, üzletembereket figyeltek meg az NSO izraeli cég Pegasus nevű kémprogramjával. Az oknyomozást egy bizonyos Forbidden Stories nevű tényfeltáró újságírói hálózat vezette, amely az Amnesy International (AI) jogvédő szervezettel közösen hozzájutott az NSO ügyfeleinek tevékenységével kapcsolatos adatbázishoz: több mint 50 ezer olyan telefonszámot találtak, melyek az izraeli cég ügyfelei megfigyelési célpontként választottak ki 2016-tól kezdve a világ több mint 50 országában.

A Direkt36 akkor 300 magyarországi célpont közül négy újságírót – köztük a lap két munkatársát, valamint a hvg.hu egyik korábbi újságíróját –, egy fotóst, Varga Zoltánt, a 24.hu-t is kiadó Central Médiacsoport tulajdonosát, Chikán Attila közgazdászt, Simicska Lajos egykori oligarcha fiát és a CEU egyik külföldi diákját, Adrien Beauduint azonosította. Illetve, ahogy írták, a célpontok között volt még egy ismert ügyvéd, valamint egy ellenzéki városvezető is.

A nemzetközivé dagadó megfigyelési botrányra a kormány részéről Gulyás Gergely akkor úgy reagált: „Nem látok botrányt, hisztériáról van szó. A botrány legfeljebb az, ahogy a nemzetközi sajtó ezt tárgyalta.”

Augusztusban ismét a Direkt36 írta meg, hogy ugyancsak a Pegasus kémszoftverrel figyelték meg Magyarország egyik legtapasztaltabb bűnügyi újságíróját, a Blikknek és az Átlátszónak is dolgozó, többek között korrupciós ügyeket is feltáró Csikász Brigittát. Ugyanebben a hónapban a Publicus Intézet Népszava számára készített felméréséből kiderült, hogy még a Fidesz támogatóinak 71 százaléka szerint sem elfogadható, hogy kormánykritikus személyeket figyeljenek meg.

Szerda reggeli cikkében most arról ír a Direkt36, hogy az okostelefonok feltörésére alkalmas, katonai eszköznek számító szoftvert a közelmúltban is bevetették Magyarországon.

Az oknyomozó portál információi szerint idén tavasszal több alkalommal is feltörték Páva Zoltán telefonját, aki korábban az MSZP-ben politizált, most pedig az ellenzéket nyíltan támogató Ezalenyeg.hu nevű portált üzemelteti.

Hozzáteszik: Páva készülékéről két szervezet – az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet és a Citizen Lab nevű kanadai kutató labor – biztonsági szakértői is megállapították, hogy azt feltörték az NSO nevű izraeli cég által kifejlesztett Pegasusszal. A vizsgálatok adatai szerint idén március 16. és 24., valamint május 23. és 27. között volt jelen a kémszoftver a készüléken.

A cikk kitér arra, hogy számos információ megerősíti, hogy a Pegasus magyarországi használata mögött a magyar állami szervek állnak. Korábban a Direkt36-nak egy egykori magyar titkosszolgálati tiszt azt mondta, hogy információi szerint a nemzetbiztonsági szervek 2018-tól kezdték el használni a Pegasust. Az NSO egy volt alkalmazottja pedig a tényfeltáró projekt egyik partnerének szintén megerősítette, hogy Magyarország megvásárolta a Pegasus szolgáltatást. Az ügy kirobbanása óta a magyar kormány képviselői közül senki sem tagadta egyértelműen sem azt, hogy a magyar állam az NSO ügyfele, ahogy azt sem, hogy valóban célba vették azokat az embereket, akikről eddig beszámoltunk.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk