A jobbikos Kálló Gergely mentelmi jogát is felfüggesztenék

  • narancs.hu
  • 2020.04.02 16:48

Belpol

Legalábbis ezt indítványozza a legfőbb ügyész. A politikus választási plakátokat rongált.

Kálló Gergely jobbikos országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztését indítványozta Polt Péter legfőbb ügyész. A politikus ellen rongálás miatt van folyamatban nyomozás.

A Legfőbb Ügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: az eljárás adatai szerint az európai parlamenti választások előtt, május 24-én Kálló Gergely három társával a Budapest közterületein tizennyolc hirdetőoszlopra és nyolc hirdetőtáblára kihelyezett választási plakátokat festékszóró sprayvel megrongálta, és ezzel több mint 280 ezer forint kárt okozott.

A nyomozás a Budapesti Rendőr-főkapitányság XI. Kerületi Rendőrkapitányságán indult, Kálló Gergelyt október 21-én kisebb kárt okozó rongálás vétsége miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Hozzátették: Kálló Gergelyt a február 16-án tartott időközi választáson országgyűlési képviselővé választották, ezért a nyomozást a rendőrség a Budapesti Regionális Nyomozó ügyészséghez tette át. A büntetőeljárást Kálló Gergely mentelmi jogának felfüggesztése esetén lehet lefolytatni – jelezte a vádhatóság.

Ő ma a második

Ugyanaznap Polt Péter kérte, hogy Boldog István kormánypárti képviselő mentelmi jogát is szüntessék meg. Az ő ügye egy picit komolyabb, ellene ugyanis a „Központi Nyomozó Főügyészség eljárást folytat hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmények miatt. (...)

A nyomozás során Boldog István országgyűlési képviselő érintettsége is felmerült. Az eljárás adatai szerint Boldog István országgyűlési képviselő a cselekményekben oly módon vett részt, hogy a hivatali helyzetével, befolyásával visszaélt, jogellenesen befolyásolta a pályázatok elbírálásának eredményeit, amiért vállalkozóktól jogtalan előnyt kapott.”

Neked ajánljuk