Vádat emeltek a DK-s Varju László ellen

  • narancs.hu
  • 2020.04.02 17:04

Belpol

Mentelmi jogát már korábban elvették.

Választás rendje elleni bűntett, súlyos testi sértés bűntette és garázdaság vétsége miatt emelt vádat Varju László (DK) országgyűlési képviselő ellen a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) a Fővárosi Törvényszéken – számol be az MTI.

A képviselő mentelmi jogát a legfőbb ügyész indítványára az Országgyűlés 2019. november 4-én függesztette fel, az ügyészség ezután gyanúsítottként hallgatta ki az országgyűlési képviselőt, aki tagadta a terhére rótt bűncselekmények elkövetését.

Az ügyészség szerint a választás rendje elleni cselekmény lényege, hogy Varju László 2018 februárjában, az országgyűlési választás előtt, az egyik budapesti egyéni választókerület jelöltjeként egy független jelöltnek – saját nyerési esélyei növelése érdekében – anyagi juttatást ígért, ha visszalép a javára. Az ajánlatot a férfi visszautasította.

A másik ügy előzménye, hogy 2018 decemberében több országgyűlési képviselő pár társával bement az MTVA székházába, ahol a tévéadásában szerette volna beolvastatni ötpontos követelését. A kérésnek nem tettek eleget, és dulakodás alakult ki a képviselők és a biztonsági őrök között.

A DK is reagált, a párt honlapján az áll: „A vírusdráma alatt is készülnek orbáni koncepciós perek – a DK kiáll Varju László mellett”

„Az Orbán-kormány, amely a diktatúra-törvénnyel teljhatalmat gyakorol, folytatja a koncepciós eljárást Varju László ellen. Orbán háziügyésze, a volt fideszes képviselőjelölt Polt Péter vádat emelt a DK országgyűlési képviselője ellen. Az Orbán-rezsim a vírus leple alatt szigorítja a büntető eljárás szabályait, majd megvádolja az ellenzék egyik legkeményebb és legállhatatosabb politikusát. A hatalmi tébolyba beletekeredő diktátor, ahelyett, hogy védőfelszerelésről, maszkról gondolkodna minden  magyar számára, ahelyett, hogy mentené a munkahelyeket, kirakatpert gyárt, hamis, hazug vádakkal illetve a Fideszt Újpesten legyőző képviselőt.”

Neked ajánljuk

Vértelenül

A „skót darab” – így emlegetik színházi körökben Shakespeare legrövidebb és egyik legvéresebb drámáját. Átkok, balszerencse, titokzatos balesetek kötődnek mind színpadi, mind filmes adaptációihoz, és változatos rítusok, amelyekkel távol lehet tartani a balsorsot.

Angyalbőrben

A leegyszerűsítésre mindenkor hajlamos kívülálló számára úgy tetszik, az operaénekesi működés két legnagyobb kihívása: magas hangokat kiénekelni és prózában megszólalni. Merthogy mindkét esetben gyakorta észlelhető a fokozott mértékű feszültség fönt a színpadon, és a megbocsátásra rögtön kész együtt­érzés odalent a nézőtéren.

Megnyíló életek

  • Rádai Andrea

Az előadás legnagyobb részében a holokauszt-túlélő 97 éves Katona Éva, Göndör László nagymamája testetlen hangként jelenik meg, mintha ott lebegne a lelke felettünk. Ezt az érzést érdekes módon elsősorban nem a mulandóság melankóliája táplálja, hanem az előttünk megnyíló életek gazdagsága miatt érzett öröm.

Kinek a kultúrája?

Öt és fél év működés után megszűnik a Dunszt.sk szlovákiai magyar kulturális portál. A főszerkesztő kifáradásról és strukturális nehézségekről beszél, de politikai és társadalmi kérdések is felsejlenek a háttérben.

Ők így csinálják

  • A szerk.

PTSD – csúnya betegség, az van nekik, szegény Fidesznek, poszttraumás stressz szindrómájuk, immár vagy negyedszázada.

Magyarország farhátra megy

  • A szerk.

A Farhát-kormány legújabb népélet-javító intézkedését rögzítő 06/2022. (01.14.) sz. korm. rend. szövege, s ez mindenképpen a dicsőségére válik, precízen kitér arra, hogy az a kereskedő, aki a rendelet valamely utasítását megszegi, milyen szankciókkal sújtható.

Kiáll-e?

  • A szerk.

Az előválasztás utáni kínos bénultságot levetkőzve mintha a feltámadás jeleit mutatná az ellenzék kampánya.