Újabb körben osztogatna a Samsung-pénzekből a Pest Megyei Önkormányzat

Belpol

300 millió forintot különítenének el abba a támogatási alapba, amelynek forrásaiból nemrégiben Fideszhez köthető alapítványok, egyesületek is részesültek. 

Pár hete számoltunk be róla, hogy a Pest Megyei Önkormányzat pályázatokon keresztül a gödi Samsung SDI gyárból befolyt adóbevételek egy részét a Fideszhez köthető civil szervezeteknek ítélte oda. Egy birtokunkba jutott előterjesztés szerint újabb 300 millió forintot tervez az önkormányzat elkülöníteni egy a közeljövőben megjelenő pályázatra. A közgyűlés jövő hét pénteken szavaz róla, a Pest Megyei Önkormányzat tájékoztatása szerint ezt követően lehet a következő pályáztatás módjáról dönteni. 

A november 16-án készült dokumentum szerint 2021. június 2-áig több mint kétmilliárd forint adóbevételre tett szert az önkormányzat, melyeket négy különböző alapba fektetett be. Az ún. civil támogatási alap számára 419 millió forintot különítettek el, ez volt az a keretösszeg, amivel a legutóbbi cikkünk megjelenésekor gazdálkodtak, és osztottak szét a pályázó civil szervezetek között.

Azonban október 6-áig további 1,8 milliárd forint adóbevételre tettek szert, amelyből újabb 300 millió forintot szánnak a civil támogatási alapba invesztálni. Ez egyébként azt jelenti, hogy összesen 306 millió forintot tudna szétosztani az önkormányzat, mert az előző körben csak 413 millió forintnyi támogatás „kelt el”. 

 
Forrás: Pest Megyei Önkormányzat előterjesztése
 

 
Forrás: Pest Megyei Önkormányzat előterjesztése
 

 Jövő héten döntenek

„A jelenlegi előterjesztés a források elosztásáról szól. A menet a következő: 11. 23-án tárgyalja a Gazdasági és Pénzügyi Bizottság. 11. 26-án szavaz ról a közgyűlés. Ha a közgyűlés elfogadja, azután lehet dönteni a pályázat kiírásáról, annak módjáról. Addig újabb információt nem tudunk erről közölni” – tájékoztatott a Pest Megyei Önkormányzat. Magyarán jövő hét pénteken dönt a forrásokról a közgyűlés, és ha az előterjesztés átmegy, akkor utána lehet pályázatot kiírni a forrásokra. 

Ahogyan azt a korábban beszámoltunk, az előző körben egyebek mellett olyan szervezetek nyertek sokmilliós támogatást, melyeket a pályázati felhívás időpontjához gyanúsan közel hoztak létre. Ezek között volt a Dunakanyar Média Alapítvány, ami 19 forintot kapott „Őrbottyán, Csörög, Vácrátót, Sződ, Sződliget települések online tájékoztatása, weboldal fejlesztése” címszó alatt. A szervezetet június 25-én, a pályázati felhívást követő napon jegyezték be, a kurátora pedig egy nagymarosi lakos, aki 2006-ban a Fidesz jelöltjeként indult a helyi önkormányzati választáson. 

A Közép-magyarországi Régióért Alapítvány majdnem 16 millió forintot nyert el egy csömöri közéleti magazin kivitelezéséhez. A szervezetet még 2005-ben jegyezték be, ekkor a kuratóriumában volt Dióssi Csaba, Dunakeszi jelenlegi kormánypárti polgármestere, valamint Homolya József korábbai fideszes önkormányzati képviselő is. Az alapítvány jelenlegi kuratóriumi elnöke Tuzson Bence országgyűlési képviselő egykori ügyvédi irodájának, a Biczi és Turi Ügyvédi Iroda korábbi ügyvédjelöltje. 

Cikkünk megjelenése után Balogh Csaba, Göd polgármestere is beszámolt a Facebook-oldalán egy 16 millió forinttal támogatott egyesületről, ami a város önkormányzatát szapuló cikkeket közlő újságot ad ki az állítása szerint. 

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Neked ajánljuk

Pusztába kiáltott borsó

  • Sándor Panka

Az előadás Sidney Lumet 1976-os (hozzánk 1980-ban eljutó), azonos című filmje nyomán készült. Az Oscar-díjakkal dúsan dekorált filmet Lee Hall tette színpadra 2017-ben, s most ezt az adaptációt használja Puskás Tamás rendezése is.

Bajnokok reggelije

A minap elindult Sportrádió első néhány perce hűen tükrözi a magyar rádiós szcéna mentális állapotát. Harsányi Leventét, miután a „megújuló” Petőfi rádióból kiakolbólították, kis híján mártírként siratták el. Ugyanő a Himnusz alatt most úgy feszített új munkahelyének nyitóünnepségén, mint pók a lucernásban.

Házmegesz

  • - bzs -

Elsőre nehéz hová tenni a Netflix különös stop-motion animációját. Az ír Enda Walsh forgatókönyve alapján készült háromfelvonásos rémálom erősen rétegfilmnek tetszik a megszokott egyszeri fogyasztásra szánt Net­flix-felhozatalban. A film főszereplője egy ház, mely titokzatos módon különböző korokban tűnik fel, hogy pokollá tegye lakói életét.