A kata szigorításával még több egészségügyi dolgozó tűnhet el a rendszerből

  • narancs.hu
  • 2022. július 13.

Belpol

A MESZK azt kéri, tegyenek kivételt a fő- és mellékállásban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozókkal.

A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) is azt kéri, hogy a fő- és mellékállásban tevékenykedő egészségügyi szakdolgozók mentesüljenek a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) nem magánszemélyeknek történő számlázást tiltó szabálya alól.

A szakmai szervezet szerdán a közösségi oldalán azt írta, a kata-törvény módosítása megváltoztatja a vállalkozóként dolgozó egészségügyi szakdolgozók lehetőségeit.

2022. július 12-én a Magyar Országgyűlés elfogadta a vállalkozások adózási rendjével kapcsolatos KATA törvény...

Posted by Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara on Wednesday, July 13, 2022

A kamara a törvénymódosítással kapcsolatos álláspontját eljuttatta Takács Péter egészségügyért felelős államtitkárnak.

A MESZK jelezte, a kamara nem rendelkezik pontos adatokkal a kata hatálya alá tartozó, vállalkozóként egészségügyi szolgáltatást nyújtó tagjai létszámáról, azonban a hozzájuk érkezett jelzések alapján a módosítás további ellátásszervezési nehézséget okoz.

Ahogy arról kedden beszámoltunk, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) is nyilatkozatot tett közzé a kata viharos gyorsasággal történő felszámolásával kapcsolatban. Közölték: "A KATA szabályok átmenet nélküli átalakítása az egészségügyben tovább nehezíti az ügyeletek kiállítását, akadályozhatja a betegek folyamatos ellátását a rendelőkben és osztályokon." 

A 24. hu pedig arról ír, hogy mivel az egészségügyben dolgozók egy része vállalkozóként veszi ki a részét az ellátásból, és nélkülük gyakorlatilag nem lehet ügyeletet vagy műszakot sem szervezni, ezért a kata-szigorítással súlyos helyzetbe hozták a jelenleg is ellátási gondokkal küzdő egészségügyet is. Ráadásul bajba kerülhetnek azok a szakrendelők is, ahol a főállásban kórházban dolgozó orvosok vállalkozóként heti néhány órákat rendelnek.

A lapnak Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) vezetője azt mondta, hogy az ápolók közül sokan több különböző kórházban vállaltak úgynevezett bérnővéri munkát: oda mentek, ahol éppen ápoló híján nem tudtak a törvényileg előírt létszámban ápolót kiállítani a betegek mellé. A bérnővérek nem egyénnek, vagyis a betegnek szolgáltattak, hanem a cégnek, amelyen keresztül kirendelték az adott kórházba. A cégnek pedig a kórház fizetett. Ahogy Soós megjegyezte: "A bérnővéri rendszer annyira beépült a fekvőbeteg-ellátó intézmények életébe, hogy enélkül  komoly kapacitásprobléma lesz az ellátásban".

Majd hozzátette:

a budapesti kórházakban volt olyan időszak, amikor éjszakai vagy hétvégi műszakokban az ápolók fele bérnővér volt.

A bérnővérekről itt írtunk bővebben.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk