A kormány eláll a közigazgatási bíróságok bevezetésétől

  • narancs.hu
  • 2019. október 31.

Belpol

Viszont készül egy új törvény, ami érinti a bíróságok működését.

Varga Judit igazságügyi miniszter az MTI-nek számolt be arról, hogy a kormány ugyan úgy döntött, hogy nem lesznek elkülönülő közigazgatási bíróságok, de készülőben van egy törvénytervezet, ami gyorsabbá tenné a közigazgatási bíráskodást.

A törvénytervezet szerint a polgárok érdekeit jobban kiszolgálni képes jogorvoslati fórumrendszert alakítanának ki, a mostani szerteágazó közigazgatási jogorvoslati rendszer helyett. A tervezet egyértelműbb és világosabb kereteket ad, és egységesebbé teszi a bírói joggyakorlatot is - ismertette.

Ezen kívül tovább szélesedik azon ügyek köre, amelyek esetében a hatósági eljárás egyfokú lesz, és ezután közvetlenül bírósághoz lehet fordulni a sérelmezett közigazgatási határozat ellen. A közigazgatási bírósági felülvizsgálati rendszer pedig kétszintű lesz: első fokon a megyei törvényszéken lehet megtámadni a sérelmezett határozatokat, majd - a törvény által biztosított esetekben - ezután lehet a Kúriához fordulni jogorvoslatért - számolt be róla Varga Judit.

A miniszter közölte: a törvénytervezetben szerepel az is, hogy a bíróságok ítélkezésének egységesítése érdekében nemcsak a közigazgatási, hanem a büntető és a polgári ügyszakban is közvetlenül a Kúriához lehet majd fordulni, jogegységi eljárást kezdeményezni, ha egy jogkérdésben valamely bíróság eltér a Kúria döntésétől.

MTI

 

Figyelmébe ajánljuk