A kormány kedvenc hungarikumát sem kíméli az infláció

  • narancs.hu
  • 2022. október 24.

Belpol

Drágább lesz a pálinka.

A kereskedelmi pálinkafőzdéket is érinti az áremelkedés, ráadásul a zugfőzdék sem segítenek a legális piac helyzetén - írja a Világgazdaság.

A Pálinka Nemzeti Tanács (PNT) által képviselt főzdék egy része eleve nem tudott gyümölcsöt felvásárolni, ugyanis a covid után komoly likviditási gondjaik lettek. Azok, akiknek egyáltalán lehetőségük volt gyümölcshöz jutni, csak jóval drágábban tudták megvenni azt: a gyümölcsök beszerzési árai 25–35 százalékkal nőttek, sőt volt olyan gyümölcs, ahol a növekedés az 50 százalékot is elérte.

A főzdék attól tartanak, hogy amint az energiaválság hatására bezárnak a vendéglátóipari egységek, éttermek, szállodák, az a Covid-lezárások idejéhez hasonló szűkös időszakot hoz a pálinkaszektor számára is. 

A gyümölcs és a munkaerő mellett a pálinkafőzdék másik két meghatározó költségeleme, az energia és a csomagolóanyag is drágult. Az energiaárak elszabadulásán és a gázárban 13-15-szörös emelkedésén túl a legnagyobb problémát az üvegek beszerzése jelenti. Mivel ez szinte kizárólag importból érkezik, a forintgyengülés hatására az árak 70-100 százalékkal emelkedtek. Az ellátást azt is nehezíti, hogy a magyar üvegpiac 30 százalékát az ukrán gyárak szolgálták ki, de két üveggyár is találatot kapott a harcokban, így az a termelés kiesett. 

A PNT elnöke szerint mindezeket összeadva 40 százalékos áremelésre lenne szükség a pálinkák esetében – ahogyan az az élelmiszerek többségénél meg is történt. A pálinkák esetébe nszerint azonban ezt nem lehet meglépni: "Jó esetben is ennek csupán mintegy felét lehetne érvényesíteni az árakban, ennél többet a piac egész egyszerűen nem fogadna el".

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk

A kávékapszula környezettudatos szemmel

  • Fizetett tartalom

A kávékapszula rendkívüli népszerűsége világszerte kétségtelen, ám a kényelmes és gyors kávézás mögött rejlő környezeti, gazdasági és társadalmi kérdések kevésbé kerülnek reflektorfénybe. Az alábbi írásunkban ezeket a fontos aspektusokat vizsgáljuk meg, hogy egy átfogó képet kapjunk a modern kávéfogyasztás egyik legmeghatározóbb trendjéről.

6 téma, ami ma már egyre kevésbé számít tabunak

  • Fizetett tartalom

A társadalom folyamatosan változik: átalakul, hogy milyen eszközöket használunk, hogy milyen elfoglaltságaink vannak a mindennapokban, hogy milyen tempóban éljük az életünket – és persze az is, hogy milyen témákat beszélünk meg nyíltan. Kétségtelen, hogy embere – és persze kultúrája – válogatja, mi számít tabunak és mi nem, de általánosságban azt láthatjuk, hogy a világ soha nem volt annyira nyitott és szabadelvű, mint ma.

Így válasszunk széket ülőmunkához

  • Fizetett tartalom

Az ülőmunka ugyan kényelmesnek tűnhet, viszont óriási terhet róhat az ízületeinkre és izmainkra is. Éppen ezért ajánlott egy valóban komfortos szék mellett dönteni, hogy még az igazán hosszú munkaórák után se fájjon a gerincünk vagy a derekunk. Hogyan érdemes széket választani az igényeinkhez mérten? Mutatjuk a pontos válaszokat!