A kormány korlátozza a benzinársapkát a magántulajdonú gépjárművekre

  • narancs.hu
  • 2022. július 30.

Belpol

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón jelentette be. Ma déltől már hatályos is a kormányrendelet.

Szokatlan időpontban, szombaton 11 órakor tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormányinfó témája az volt, amit sejteni lehetett: a kormány hozzányúl a benzinársapkához. Erre abból lehetett következtetni, hogy egy pénteki sajtótájékoztatón a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt azt mondta, üzemanyag-ellátási problémák lehetnek, ha a kormány nem tudja elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra.

Erről Hernádi tájékoztatta a kormányt is, konkrétan Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt az ügyben.

A MOL elnöke arról is tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai kőolaj-finomítót. Mint mondta, a leállást egyszer már elhalasztották, de tovább nem húzható. Ez azért probléma, mert például az Oroszországból érkező kőolajat is – ahogy minden Magyarországra érkező kőolajat – Százhalombattán finomítják.

A kormányinfót azzal kezdte aztán szombaton Gulyás Gergely, hogy a háború és a szankciós politika szerinte lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. Mint mondta, a stratégiai készlet teljes felszabadítása éppen ezért nem lehetséges, és csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő fél-háromnegyed évben van lehetőség.

A kormány ezért arról döntött, hogy a stratégiai készletek negyedét szabadítják fel. Mivel ez nem lesz elegendő, a készleteket csak a lakosság fogja tudni igénybe venni hatósági áron.

A kormány tehát a Mol javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Hamarosan megjelenik az erről szóló kormányrendelet is, amelyben benne lesz, kik jogosultak a kevdezményre. A 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú géprjáművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Augusztusban 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel a kormány, ennyi a stratégiai készletek negyede, a kormány szerint ezzel továbbra is biztosítható a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás szerint a gáztól menekülni érdemes, és alternatívákat kell találni. Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, döntöttek arról, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Az Európai Unió arról döntött, hogy a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást. Gulyás szerint ez nyílt beismerése annak, hogy a szankciók Európára ütnek vissza.

A kormány azonban azzal számol, hogy Magyarország képes a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére.

Szombat délben már hatályba is lépnek az új benzinszabályok, azaz már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Neked ajánljuk

Grandiózus pamparamm

Raffaello 1514-ben befejezett freskóján I. Leó pápa és Attila néz farkasszemet egymással. Míg az egyházfő felett Szent Péter és Szent Pál levitál, a hun lovak riadtan szökellnek hátra, a barbár küldöttség pedig megretten a keresztény Isten jelenlététől.

Vivát!

Ha azt mondjuk, hogy augusztus 20. Magyarországon immár hagyományosan a nagy fővárosi falunap izzadmányos ünnepe, a színes, szagos, hangos talmi kunsztstüklik, égbe lőtt hamburgerek rajongóinak nagy találkozója, amikor megnyílnak a főváros csak erre az alkalomra tartogatott csodái az egymás sarkára hágni, falkában élvezkedni imádó tömegek előtt, akkor nyilvánvalóan lenézzük a vidéket, a vidékieket, a városi alacsonyabb néposztá­lyo­kat, mindenkit, aki úgymond felutazott, aki szembejön, s nincs kalap a fején.

Bármilyen szakos

Az elmúlt napokban több felől hallottuk rebesgetni – és nemcsak tanároktól, szülőktől, hanem tankerületi szakelemektől is –, hogy a kormány az ősszel a koronavírus-járvány újabb hullámára hivatkozva online oktatást rendel el. Néhány nappal ezelőtt Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő is erről posztolt a közösségi oldalán, mi több, szerinte már „főispáni hivatalból” is érkezett ilyen értelmű szóbeli jelzés. A képviselő „teljesen életszerűnek” nevezi e lehetőséget, ámbár némi kétkedés is kiérződik soraiból.

Nadrágszíj a függönyre

Nem hirtelen támadtak és nem is múlnak el egyhamar a színházi szakma gazdasági nehézségei. A független, az önkormányzati és az állami fenntartású teátrumok növekvő rezsiárakkal és csökkenő nézőszámmal számolnak, de a jegyárakon senki sem mer nagyot emelni.

„Ha nem dicsérnek”

Urbán András előadásaiban láthattuk először itthon, aztán egyre több darabban tűnt fel. Az újvidéki színésznővel a hazai és vajdasági színjátszás közötti különbségekről, a pálya nehézségeiről és a megtett útról beszéltünk.

A pimasz légy

A nemzetközi jog alapja az államok szuverén egyenlősége. Ebből adódóan bármely állam nemzetközi kapcsolataiban szinte semmi sem történhet annak kifejezett hozzájárulása, azaz szavazata nélkül. Az államok pedig ritkán járulnak hozzá ahhoz, hogy más államok (akár a jövőben) leszavazzák őket.

Haptákban

A kormány 52 milliárdos bérfejlesztést jelentett be, amelyből a rendőrök is részesülnek. Ez komoly emelés, de kérdés, hogy hosszú távon megállítja-e az állomány csökkenését.

Lombjuk se rezzen

A közelmúltban a mindenféle szükséghelyzetre hivatkozva született, s nagy szakmai felháborodást kiváltó kormányrendelet az egyéb szempontból is sérülékeny erdőállományban könnyítené meg a fakivágást. Nem véletlenül.

„Ötven százalék!”

Évek óta 25 ezer szakdolgozó hiányzik a magyar egészségügyi rendszerből, és ha nem jön érdemi változás, 2023 januárjára ötszörös lesz a különbség az orvosok és a szakdolgozók bére között. A MESZK javaslatcsomagot küldött az államtitkárságnak, és bízik a párbeszédben, a mielőbbi béremelésben.

Nagykapu

Aj Vej-vej következetesen és mindenáron, minden megnyilatkozásával, ideértve a műalkotásait is, az emberi szabadságról, mint alapvető jogról beszél. Nála nincs kiskapu és mellékzönge: az üzenet a kezdetek óta ugyanaz. A kifejezési formák változtak, azok is szervesen egymásból építkezve.