A kormány korlátozza a benzinársapkát a magántulajdonú gépjárművekre

  • narancs.hu
  • 2022. július 30.

Belpol

Ezt Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a szombati kormányinfón jelentette be. Ma déltől már hatályos is a kormányrendelet.

Szokatlan időpontban, szombaton 11 órakor tartott kormányinfót Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő.

A kormányinfó témája az volt, amit sejteni lehetett: a kormány hozzányúl a benzinársapkához. Erre abból lehetett következtetni, hogy egy pénteki sajtótájékoztatón a Mol elnök-vezérigazgatója, Hernádi Zsolt azt mondta, üzemanyag-ellátási problémák lehetnek, ha a kormány nem tudja elősegíteni, hogy import üzemanyag érkezzen be Magyarországra.

Erről Hernádi tájékoztatta a kormányt is, konkrétan Rogán Antallal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszterrel és Gulyás Gergellyel, a Miniszterelnökséget vezető miniszterrel tárgyalt az ügyben.

A MOL elnöke arról is tájékoztatta a kormányt, hogy karbantartás miatt leállítják a százhalombattai kőolaj-finomítót. Mint mondta, a leállást egyszer már elhalasztották, de tovább nem húzható. Ez azért probléma, mert például az Oroszországból érkező kőolajat is – ahogy minden Magyarországra érkező kőolajat – Százhalombattán finomítják.

A kormányinfót azzal kezdte aztán szombaton Gulyás Gergely, hogy a háború és a szankciós politika szerinte lehetetlen helyzetet teremtett az energiaellátásban, és senki nem tudja garantálni, hogy ősszel biztosított lesz a kőolajszállítás. Mint mondta, a stratégiai készlet teljes felszabadítása éppen ezért nem lehetséges, és csak annyit tudnak felszabadítani, aminek a visszapótlására a következő fél-háromnegyed évben van lehetőség.

A kormány ezért arról döntött, hogy a stratégiai készletek negyedét szabadítják fel. Mivel ez nem lesz elegendő, a készleteket csak a lakosság fogja tudni igénybe venni hatósági áron.

A kormány tehát a Mol javaslatára arról döntött, hogy a 480 forintos garantált árat a magántulajdonú gépjárművekre, a taxikra és a mezőgazdasági gépekre tartják fent.

Hamarosan megjelenik az erről szóló kormányrendelet is, amelyben benne lesz, kik jogosultak a kevdezményre. A 7,5 tonnát meghaladó kocsik, a külföldi rendszámú géprjáművek, és a nem természetes személy által karbantartott autók piaci árat fognak mostantól fizetni.

Augusztusban 184 millió liter dízel-gázolajat szabadít fel a kormány, ennyi a stratégiai készletek negyede, a kormány szerint ezzel továbbra is biztosítható a lakosság számára a 480 forintos üzemanyagár – mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Mivel a gáz ára elszabadult, Gulyás szerint a gáztól menekülni érdemes, és alternatívákat kell találni. Minden lehetőséget meg kell vizsgálni. Szeretnék újraindítani a barnakőszén-bányászatot, döntöttek arról, hogy tűzifát csak engedéllyel lehet kivinni az országból.

Az Európai Unió arról döntött, hogy a tagállamoknak 15 százalékkal csökkentenie kell a gázfelhasználást. Gulyás szerint ez nyílt beismerése annak, hogy a szankciók Európára ütnek vissza.

A kormány azonban azzal számol, hogy Magyarország képes a gázfelhasználás 15 százalékos csökkentésére.

Szombat délben már hatályba is lépnek az új benzinszabályok, azaz már csak magánszemélyek tankolhatnak 480 forintos áron.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk