IDEA: 43-ról 37 százalékra csökkent a Fidesz támogatottsága

  • narancs.hu
  • 2022. július 30.

Belpol

A felmérést készítő intézet szerint azonban fontos helyén kezelni ezt az adatot.

A 2022. július 9. és július 20. között készített reprezentatív adatfelvétel eredménye szerint a Fidesz továbbra is magabiztosan vezet a pártpreferenciákban – kezdi a kutatásról szóló Facebook-bejegyzését az IDEA Intézet

Mint a posztban írják, a választások utáni első, májusi mérésükben a kormányzópárt támogatottsága 43 százalék volt. Ez a szám 2022 júliusára a teljes népesség vonatkozásában hibahatáron túl csökkent, és jelenleg 37 százalék, ami az előző méréshez képest 6 százalékpontos csökkenés.

Kiemelik: fontos azonban helyén kezelni ezt az adatot.

Szerintük ugyanis a Fidesz szavazótábora nem omlott össze, hanem egy megszokott választásszociológiai folyamat kezdődött el, és ezt tükrözik a számok. Eszerint az úgynevezett peremszavazók, akik elsősorban az anyagi ösztönzők (így a 13. havi nyugdíj, az adóvisszatérítés, a 25 éven aluliak SZJA-mentessége) vagy drámai politikai hatások (pl. orosz-ukrán háború kitörése) hatására csatlakoznak egy adott párthoz, vagyis nem rendelkeznek erős pártkötődéssel, elkezdtek lecsatlakozni.

Hozzáteszik: ez történt most is, hiszen a pártpreferenciájukban bizonytalanok, a pártpreferenciájukat titkolók, valamint a passzívak tábora épp 6 százalékponttal emelkedett.

 
Pártpreferencia a teljes népesség és a biztos szavazó pártválasztók körében (%)
Forrás: IDEA Intézet / Facebook 

Az intézet arról már csak a honlapján számol be, hogy az ellenzéki oldalon belül alig-alig történtek változások a választások óta. Mindössze 1−1 százalékpontos, azaz elhanyagolható változások láthatók a teljes, választókorú belföldi népességben: a DK és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt esetében +1, a Jobbik és a Momentum Mozgalomnál viszont -1 százalék a támogatottság alakulása a májusi méréshez képest. A parlamenti ellenzéki pártok a Mi Hazánk nélkül együttesen 23 százalékon állnak, ami majd 3 százalékponttal alacsonyabb, mint a választáson elért tényleges eredményük.

Maradjanak velünk!


Mi a Magyar Narancsnál nem mondunk le az igazságról, nem mondunk le a tájékozódás és a tájékoztatás jogáról. Nem mondunk le a szórakoztatásról és a szórakozásról sem. A szeretet helyét nem engedjük át a gyűlöletnek – a Narancs ezután is a jó emberek lapja lesz. Mi pedig még többet fogunk dolgozni azért, hogy ne vesszen el végleg a magyar igazság. S közben még szórakozzunk is egy kicsit.

Ön se mondjon le ezekről! Ne mondjon le a Magyar Narancsról!

Vásárolja, olvassa, terjessze, támogassa a lapot!

Figyelmébe ajánljuk