A kormány már meg is kötötte a stratégiai megállapodást a Fudan Egyetemmel

  • narancs.hu
  • 2021. április 27.

Belpol

Az ITM továbbra is hangsúlyozza: a fejlesztés összhangban áll a Diákváros projektjével. 

Palkovics László innovációs és technológiai miniszter, kormánybiztos és Hszü Ning-seng, a Fudan Egyetem elnöke online eseményen írta alá a Fudan Hungary Egyetem előkészítését lehetővé tevő stratégiai együttműködési megállapodást kedden.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a dokumentum rögzíti 

  • a legfontosabb célokat,
  • a képzési irányokat,
  • és a budapesti kampusz tervezett helyszínét is.

Tudatták azt is, hogy a felek megerősítették, a fejlesztés összhangban áll a diákváros programmal, annak terveivel nem állítható szembe.

A megállapodás szerint a Fudan Hungary Egyetem az egyetemek közötti egészséges versennyel, neves külföldi professzorok tevékenységének bevonásával támogathatja a magyar felsőoktatás képzési színvonalának növelését. Azt írták: a fejlesztéssel a magyar fiatalok számára is nyitott, korszerű képzés valósulhat meg Budapest új, diákvárosi-egyetemi városrészében, folyamatosan szélesedő kínálattal és növekvő hallgatói létszámmal.

A tervek szerint elinduló gazdasági, bölcsészettudományi - társadalomtudományi, természettudományi -, mérnöki és orvostudományi karokon 500 oktatótól 6-8 ezer hallgató tanulhat majd.

A közleményben az áll: "A felek a megállapodásban megerősítették az egyetem budapesti fejlesztése összhangban áll a Budapest Diákváros - Déli Városkapu fejlesztési programmal, annak terveivel nem állítható szembe. A beruházás az eredeti kormányzati szándékoknak és a fővárosi önkormányzattal egyetértésben elfogadott döntésnek megfelelően valósulhat meg, együttműködve a kiemelt budapesti fejlesztésekért és nemzetközi sporteseményekért felelős kormánybiztossal is."

Kedden délután Karácsony Gergely főpolgármester egy videót osztott meg Facebook-oldalán, ahol Baranyi Krisztinával, Ferencváros polgármesterével a Diákváros területén jártak és arról beszélnek, hogy: "döntsön helyi népszavazás arról, hogy 450 milliárd forintos hitelből kínai elitegyetem vagy tízezer fiatalnak otthont adó diákváros épüljön-e a területen."

Neked ajánljuk