A kormány szerint kötelességünk ápolni az antiszemita tömeggyilkosok emlékét

  • narancs.hu
  • 2014. augusztus 23.

Belpol

Már nemcsak a Magyar Gárda és a Jobbik, hanem Magyarország kormánya is „elismeri a Rongyos Gárda érdemeit”.

„Vámossy Tibor szellemi hagyatékának pártpolitikai érdekek mentén történő kisajátítási szándékára” hivatkozva mondta le a Honvédelmi Minisztérium a Hende Csaba felszólalásával tervezett szoboravatást, miután hétfőn felújítva visszakerült a Nyugat-Magyarországért hősi halált halt rongyos gárdista emlékműve – olvasható Novák Előd Jobbik-alelnök közleményében. Pedig korábban „a Jobbik kezdeményezésére a kormány felújította a Rongyos Gárda budapesti emlékhelyét”, amelyet csütörtökön avat fel a Jobbik és az Új Magyar Gárda a katolikus egyház áldásával a Farkasréti temetőben.

Gárdisták koszorúzzák Vámossy szobrát 2010-ben

Gárdisták koszorúzzák Vámossy szobrát 2010-ben

Fotó: MTI

Novák felidézi, hogy Hende Csaba – aki ezek szerint az avatás celebrálását is vállalta eredetileg – korábban azt írta neki: „Vámossy Tibor 1921. október 6-án ugyan nem katonaként, hanem felfegyverzett szabadcsapat tagjaként, de egy igazságtalan nemzetközi döntés ellenében, kifejezetten hazánk területi épségének megóvása érdekében áldozta életét. Ezért emlékének ápolása mindannyiunk kötelessége.” Legutóbb pedig így válaszolt Novák írásbeli kérdésére: „А Rongyos Gárda érdemeit, melyeket Hazánk területi megóvásáért tett erőfeszítései során szerzett, természetesen mind а Kormány, mind pedig a Honvédelmi Minisztérium elismeri.”

A Rongyos Gárda hosszú, szövevényes és korántsem minden részletében tisztázott története ellentmondásos. A „szörnyű terrorcselekményeket, gyilkosságokat elkövető ellenforradalmár veteránokból (is) szerveződő brigádok kulcsszerepet játszottak a sok szempontból igazságtalan trianoni békediktátum legalább részleges korrekciójában” – írtuk 2009-es cikkünkben, amely részletesen foglalkozik a Rongyos Gárdával.

Mindezekkel együtt még az Orbán-kormány emlékezetpolitikáján belül is új szintet jelent, hogy egyéb érdemeik okán tisztelettel adózik az izsáki és orgoványi tömeggyilkosságok elkövetői, antiszemita rablógyilkosok emléke előtt.

Figyelmébe ajánljuk

Szól a jazz

Az ún. közrádió, amelyet egy ideje inkább állami rádiónak esik jól nevezni, új csatornát indított. Óvatos szerszámsuhintgatás ez, egyelőre kísérleti adást sugároznak csupán, és a hamarosan induló „rendes” műsorfolyam is online lesz elérhető, a hagyományos éterbe egyelőre nem küldik a projektet.

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.