A kormány továbbra sem akarja nyilvánosságra hozni a Nemzeti egészségügyi programot

  • MTI/narancs.hu
  • 2021. június 5.

Belpol

Három éve titkolják, hogy mi a nagy terv a fejlesztésekkel kapcsolatban.

Ujhelyi István nehezményezi, hogy a kormány megtagadta tőle a 2018-ban elfogadott Nemzeti egészségügyi program megismerését, ezért a szocialista európai parlamenti képviselő szombati online sajtótájékoztatóján ismét felszólította a kabinetet a 3 évvel ezelőtti kormányhatározat nyilvánosságra hozására, illetve a szakmai szervezetek bevonására a program végrehajtásába vagy annak újrafogalmazásába.

Az ellenzéki politikus közölte, március 1-jén fordult az illetékes tárcához és kérte a 2018-ban elfogadott, Nemzeti egészségügyi program és mind az öt alfejezetének -  a rákellenes-, keringési-, mozgásszervi-, mentális egészségügyi-, gyermekegészségügyi - megismerését annak érdekében, hogy olyan európai uniós programok induljanak, amelyekből ezeket a magyar akcióterveket finanszírozni lehet. 

 A kormány első alkalommal 45 napos türelmi időt kért, a kérés benyújtását követően mintegy 84 nap múlva azonban már egy elutasító választ kapott, amelyben arra hivatkoztak, hogy a programok a 2021-2027-es európai uniós programozási időszak egészségügyi fejlesztéseinek tervezését szolgálják, ezért azok megismerését megtagadják tőle - ismertette.

 Ujhelyi István hangsúlyozta, hogy nem lehet "pártpolitikai játék" az egészségügy fejlesztése, mivel az hosszútávú érdek, hiszen minden magyar polgár számára alapvető fontosságú megismerni azt, hogy akár a rákellenes megelőzési programokban, akár a gyermek ellátásban vagy a szív- és érrendszeri betegségek magyarországi kezelésében milyen intézkedéseket lehet hozni.

Ezért az ellenzéki politikus arra kérte a kormányt, hogy vonja be a programok végrehajtásába vagy azok újrafogalmazásába a szakmai szervezeteket, valamint, hogy adjon lehetőséget annak megismerésére Magyarország európai parlamenti képviselőjének, aki szavai szerint azért küzd, hogy az Európai Unió finanszírozhassa a magyar egészségügyi ellátás színvonalának emelkedését.

 "Pökhendi, elutasító, ficsúr magatartással nem lehet hosszú távú egészségügyi fejlesztéseket megfogalmazni" - jelentette ki az MSZP európai parlamenti képviselője.

 

Kedves Olvasónk!

Üdvözöljük a Magyar Narancs híroldalán.

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők. De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

 

Figyelmébe ajánljuk