A kormánynak elege lett a túlárazott nagyprojektekből
Orbán Viktor

A kormánynak elege lett a túlárazott nagyprojektekből

  • narancs.hu
  • 2019. február 26.

Belpol

Független értékelemzést vezetnek be a nagy projekteknél.

Úgy tűnik, mégiscsak komolyan veszi Orbán Viktor az Európai Unió jelzéseit és igyekszik gátat szabni az uniós pénzekből megvalósuló beruházások esztelen drágulásának. A visszaélések sora ugyanis oda vezethet, hogy az EU korlátozni fogja a Magyarországnak szánt forrásokat, ezt pedig a kormány mindenképp szeretné elkerülni. Ez lehet a magyarázata annak a határozatnak, mely hétfőn jelent meg a Magyar Közlönyben, és az mfor vette észre.

A határozat értelmében „új forráselosztási eszközök“ kidolgozására utasították az érintett minisztereket. 2021-tól az európai uniós forrásból támogatott, közvetlen vagy többségi állami  vagy önkormányzati tulajdonon megvalósítandó infrastrukturális beruházásoknál „a projektek elszámolható önköltségéhez, támogatási összegéhez vagy más szemponthoz kötött független értékelemzés alkalmazásának bevezetése szükséges". Palkovics László innovációs miniszter feladata lesz például kidolgozni a „független értékelemzés alkalmazásának“ feltételrendszerét.

Mindez azt jelenti, hagy az állami nagyberuházásoknál szükség lesz egy független értékelemzésre, aminek célja, hogy a megrendelőtől és a nyertestől független harmadik fél tudja ellenőrizni, nem túlárazott-e egy tender. Az utóbbi években rengeteg botrány volt a túlárazott uniós beruházásokból, az EU csalás elleni hivatala, az OLAF több esetben is visszaélésekre bukkant.

A határozat emellett bevezeti a „feltételesen visszatérítendő támogatási formát" is. Ennek kialakítását a sikeres nemzetközi példák, valamint az uniós és hazai szabályozási környezet figyelembe vételével kell elvégeznie az innovációs miniszternek.

Neked ajánljuk