A Kúria megbüntette a TV2-t, mert csak a Fidesz politikai üzeneteit közölték

  • narancs.hu
  • 2019. április 27.

Belpol

Más pártokról szót sem ejtettek.

A Kúria a Nemzeti Választási Bizottság 53/2019. számú határozatát megváltoztatja és megállapítja, hogy a TV2 április 15-17-e között a "Tények ", "Tények este", "Tények reggel", "Tények röviden", "Tények extra" című hírműsorainak a választási kampányban való részvétellel összefüggő híreivel megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény "esélyegyenlőség a jelöltek és a jelölő szervezetek között" alapelvét – szúrta ki a Kúria legújabb határozatát a hvg.hu.

A Kúria azt állapította meg, hogy a Fidesz-KDNP jelölő szervezet három egymást követő napon többször is megjelenhetett, kifejthette az Európai Unió bevándorlási politikával kapcsolatos véleményét, míg más jelölő szervezetek részére egy esetben sem adott megjelenési lehetőséget a médiaszolgáltató.

A kifogást tevő előadása szerint "a műsorokat nézve az az érzése támad a választóknak, hogy a Fidesz- KDNP-n kívül nem létezik más párt, aki indulna az EP-választáson, és egyáltalán kampányolna, vagy megszólalna bizonyos kérdésekben". Jelezte beadványában azt is, hogy a helyzetet tovább súlyosbítja az a körülmény, mely szerint a Magyar Távirati Iroda nyilvántartása szerint az ellenzéki pártoknak a jelzett időszakban több sajtótájékoztatója is volt, a médiaszolgáltató a fenti hírműsor adásaiban azonban kizárólag egy jelölő szervezet kampány-eseményeiről számolt be.

Az ítélet szerint a TV2-nek minimum utalnia kell arra hírműsoraiban, hogy más pártok is indulnak az EP-választáson, és nekik is vannak politikai elképzeléseik. Továbbá a Kúria eltiltotta a csatornát a további jogsértéstől, és kötelezte a döntés közzétételére. A vizsgálatot egyébként a Jobbik kezdeményezte.

 

Figyelmébe ajánljuk