A bukott köztársasági elnök, Schmitt Pál is oktatja a jövő nagyköveteit

  • B. Simon Krisztián
  • 2020. május 27.

Belpol

Irigylésre méltó a diplomaták élete, a nemzet egykori golyóstolla mellett Zsidai Roy és az Európa öngyilkosságáról lamentáló Douglas Murray segít nekik abban, hogy elsajátítsák a szakmai alapjait.

„A magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: »velünk senki sem szórakozhat«. Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van” – számolt be az MTI Szijjártó Péter beszédéről, amelyet tavaly novemberben, a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán tartott.

false

 

Fotó: magyardiplomaciaiakademia.hu

 

A külügyminiszter ekkor jelentette be, hogy elindul a régen várt Magyar Diplomáciai Akadémia, melynek elvégzése előfeltétele lesz annak, hogy valaki csatlakozhasson a külügy állományához. De ugyanitt készítik fel a leendő nagyköveteket és főkonzulokat is a külszolgálat előtt.

Meglepő nevek

Lapunkhoz eljutott az akadémia tantervének egyik verziója, amelyet a külügyben köröztettek véleményezésre. Ebből kiolvasható, milyen kurzusokon kell majd részt venniük a leendő diplomatáknak, és a nagykövetségek vezetőinek. A cél jól láthatóan az ideológiai indoktrináció, a szakmai ismeretek átadása pedig másodlagosnak tűnik.

Az oktató gárdát nézve a legmeglepőbb, hogy a Nemzetközi politika és globális kormányzás (International Politics and Global Governance) című kurzust az a Douglas Murray brit bestseller-író tartja, akinek aligha van meg a külügyi képzés „felzárkóztató tárgyához” szükséges releváns képzettsége, de Európa furcsa halála című könyvében olyan nézetekről tett tanúbizonyságot, amelyek egybevágnak a magyar kormány migránsozós Nyugat-kritikus narratívájával. Nem csoda, hogy a miniszterelnök is lefotóztatta magát, amint épp az ominózus könyvet tartja a kezében.

false

 

Fotó: Facebook / Orbán Viktor

 

A Corvinus és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem pár komolyabban vehető oktatója mellett órát tart többek között a NER-nek kedves amerikai geopolitikai elemző, George Friedman, akinek a könyvét a Magyar Nemzeti Bank által létrehozott PAGEO adta ki, és előszeretettel nyilatkozik az EU gyengeségéről különféle kormánybarát médiumoknak.

false

 

Fotó: About Hungary

 

A regionális tanulmányok előadás-sorozaton a diplomácia iránt érdeklődő fiatalok ezen kívül megismerkedhetnek Maróth Miklós arabistával is, a Magyar Tudományos Akadémiától elvett kutatóhálózat új vezetőjével, aki év végén a Pesti Srácokkal osztotta meg, hogy a hosszútávú siker titka a nemzettudatos gyermeknevelés: „Miért stréberkedünk, miért próbálunk megfelelni az úgynevezett európai nevelési elvárásnak? Hiszen a kereszténységben és magyarságban európaivá neveljük őket. Nem európai multikulturalizmusra, hanem magyar nemzettudatra van szükség. Mi, magyarok ugyanis a magyar kultúrán keresztül illeszkedünk be a világba és Európába.”

Prezentációs gyakorlatokat pedig a Patrick Egan amerikai politikai tanácsadó-jogász, érdekeltségébe tartozó FWD Affairs Kft. tart. A Magyar Nemzet korábban azt írta, hogy Egan életrajzában azzal büszkélkedik, hogy szerepelt Tusványoson és moderált beszélgetést a Terror Házában is.

A nagykövetek sem maradnak ki

A leendő misszióvezetők stratégiai iparágakról és nemzetközi érdekérvényesítésről tanulhatnak a MOL, az Eximbank és a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviselőinek jóvoltából. Őket is oktatja Friedman és Murray, valamint interaktív tematikus tréningeket tart nekik többek között a Szijjártó főtanácsadójává avanzsált Gyurta Dániel olimpiai bajnok és Schmitt Pál, a plágiumbotrányba belebukott volt köztársasági elnök a sportdiplomáciáról, Baán László kormánybiztos képzőművészetről és filmekről, az Orbán Ráhel mentoraként emlegetett Zsidai Roy vendéglős pedig a magyar gasztronómiáról.

false

 

Sajtó és médiatréninget Szabó Lászlótól, az MTVA korábbi kommunikációs igazgatójától kapnak. A pénzügyi tervezést pedig az a Bacskai József helyettes államtitkár tartja, aki pár éve az országgyűlés gazdasági bizottsága előtti meghallgatásán volt kénytelen elismerni, hogy a magyar külképviseletek képtelenek voltak megfelelni az alaptörvény előírásainak, és olyan cégekkel kötöttek szerződést, amelyek tulajdonosi szerkezete és működése nem átlátható.

Írtunk a külügynek egy emailt, amelyben megkérdeztük, milyen díjazással dolgoznak az említett oktatók, és arra is kíváncsiak voltunk, mi kvalifikálja Douglas Murray-t arra, hogy leendő diplomatákat és nagyköveteket oktasson. Ha választ kapunk, cikkünket frissítjük.

Bőkezű ösztöndíj

A magyar felsőoktatásban megszokotthoz képest bőkezű, havi nettó 250 ezer forintos ösztöndíjjal dotált programra bármilyen alapdiplomával – azaz külügyi képzettség nélkül is – jelentkezhetnek a fiatalok. A fent ismertetett oktatók óráin túl megismerkednek például a magyar nemzeti érdekkel, a protokollal és az etikettel, majd tanulmányi kirándulásra mennek Erdélybe is és a képzés második félévében két hónapig valamely magyar külképviseleten is dolgozhatnak.

Az akadémiáért felelős államtitkárság lapunknak azt írta, közel harmincszoros túljelentkezés volt a 20-25 fővel induló programra.

A friss Narancsban bemutatjuk, hogyan alakult Magyarországon az elmúlt évtizedekben a diplomáciai képzés, utánajárunk van-e értelme akadémián tanítani a jövő külügyeseit, és megnézzük, mennyire hasonlít az újonnan alapított Diplomáciai Akadémia az egykori Marxista-Leninista Esti Egyetemre. Részletek a friss Magyar Narancsban.

A lap kapható az újságárusoknál, a boltokban, vagy előfizethet rá itt.

Figyelmébe ajánljuk