A liberális demokráciát éltető néppárti nyilatkozatot akarnak aláíratni Orbánnal

  • narancs.hu
  • 2018. november 5.

Belpol

Vajon aláírja? És mi lesz a kereszténydemokráciával?

November 7-én és 8-án tartja Helsinkiben kongresszusát az Európai Néppárt. A kongresszus legfontosabb döntése arról szól majd, hogy az EPP megválasztja, kit ajánljanak az Európai Bizottság következő elnökének.

Két jelölt van, a német Manfred Weber és a finn Alexander Stubb. Weber az esélyesebb.

A néppárti elnökség emellett egy olyan nyilatkozattervezetet készített, – írja a 444.hu –, amely egy része korábban közhelyes kiállásnak tűnt volna a demokrácia mellett, de mára olyan, mintha direkt a Fideszt provokálnák.

A szöveg első bekezdése úgy hangzik:

"Jövőre európai parlamenti választásokat tartanak az Európai Unióban. Politikai családunknak mindent meg kell tennie, hogy erősítse a polgárok bizalmát az intézményeinkben. Az utóbbi években a demokráciát illetően az EU-nak sok kihívással kellett szembenéznie, még a tagállamainkban is. A második világháború óta a kereszténydemokraták az európai liberális demokrácia megteremtéséért vívott küzdelemben az első vonalban harcoltak - ennek alapjai a zsidó-keresztény értékek, a jogállamiság, a többpártrendszer, az erős civil szervezetek, a független sajtó, a vallás-, a gyülekezési- és a szólásszabadság. Napjainkban ezeket az alapvető értékeket és elveket soha nem látott kihívások érik. Populista és nacionalista szélsőségesek, dezinformációs kampányok és diszkrimináció fenyegetik a jogállamiságot. Ez a legnagyobb fenyegetés, ami az európai demokráciát és szabadságot érte a vasfüggöny leomlása óta."

Orbán Viktor mintha valami egészen másról beszélne már jó ideje. A magyar miniszterelnök szerint ugyanis a liberális demokrácia és a kereszténydemokrácia nem összeegyeztethető.

A néppárt egyik régóta húzódó belső vitája, hogy mit kezdjen a Fidesszel: kitegyék a magyar kormánypárt szűrét a pártszövetségből vagy inkább ne.

A nyilatkozat lényegében próbatétel is lehet Orbán számára. Kiderülhet, képes-e a hazai közönségnek előadott eszmefuttatásaival szembemenő dokumentumot elfogadni.

Neked ajánljuk