Gémesi lemondott, nem hagyta, hogy leváltsák

Belpol

Az Észak-Kelet-Pest és Nógrád megye 116 településén hulladékkezelést végző önkormányzati társulás nem tudta visszahívni Gémesi György elnököt. Maga távozott.

Feszült hangulatban kezdődött és fejeződött be a Észak-Kelet Pest és Nógrád Megyei Regionális Hulladékgazdálkodási és Környezetvédelmi Önkormányzati Társulás hétfő délutáni ülése, amelyről a Magyar Idők azt jövendölte, le fogják váltani Gémesi György elnököt és Gyenes Szilárdot, a hulladékkezelést végző Zöld Híd B.I.G.G Kft. ügyvezetőjét. Gémesi nem engedte átvenni az irányítást, olyannyira, hogy a leváltásukról szóló napirendi pontokat meg sem szavaztatta. „Ezt az ülést még én vezetem!” - igazította el többször is polgármester kollégáit. Gémesi taktikusan napirend előtt elébe ment a visszahívásának és lemondott.

false

 

Fotó: A szerző felvétele

Az elnök és az önkormányzati társulás polgármesterei közötti ellentétről elég annyit megjegyezni: többen megkérdőjelezték, hogy ezt megteheti az elnök a tagság jóváhagyása nélkül. Szavazni szerettek volna, annak ellenére, hogy a társulás jogtanácsosa felolvasta szervezeti és működési szabályzatukat, amely szerint elnökségi tag megbízása saját lemondásával megszűnik. Az szmsz-nek megfelelően Gémesi közölte, ezzel okafogyottá válik a visszahívásról szóló napirend tárgyalása és berekesztette az ülést. A testületet három hét múlva fogja összehívni, amikor utódjáról dönthetnek. Addig hivatalában marad és intézkedik arról, vizsgálat derítse ki, ki a felelős azért, hogy Zöld Híd működése az állami finanszírozás elmaradása miatt meghiúsult. A cégnél egymás után mondanak fel, a felsővezetőktől, középvezetőktől az elnökre és az ügyvezetőre terhelő vallomásokat próbáltak begyűjteni, de nem jártak sikerrel tudatta az ülés után azonnal távozó Gémesi.

A napirend előtti vitában Gyenes Szilárd ügyvezető ismertette a társaság működésnek néhány tényadatát, többek között azt, hogy a szolgáltatás elvégzéséért járó évi 3,2 milliárd forintot, az állam 1,5 milliárddal csökkentette. Gyenes hangsúlyozta, hamis volt az a hír, hogy az egészségügyi szükséghelyzet miatt fordultak múlt héten a katasztrófavédelemhez, hogy gyűjtsék be a háztartási hulladékot az ellátási területen. A valódi ok az volt, hogy lehetetlenné vált a szolgáltatás ellátása forrás hiányában, annak ellenére, hogy amortizációra, javításra, fejlesztésre már nem is fordítottak, ezzel próbálták csökkentsék kiadásaikat. Megemlítette, a katasztrófavédelem hétfőn 24 kukáskocsikból 8-at engedett forgalomba, a többi műszaki állapotát nem tartotta alkalmasnak.

Mint megírtuk, a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. visszavonta a Zöld Híd megfelelőségi nyilatkozatát a múlt heti konfliktus után. Ezt követően a katasztrófavédelem átvette az irányítást a Zöld Híd műszaki és dolgozói állománya felett és így folytatják a szolgáltatást még fél éven át.

Figyelmébe ajánljuk