„A maffia nem veszíthet” – interjú Ángyán Józseffel

  • narancs.hu
  • 2013. szeptember 25.

Belpol

Távozása óta keményen bírálja pártja vidékpolitikáját, amelynek a „kottáját” még ő írta. Tavaly januárban államtitkári kinevezését adta vissza, idén június végén, a földforgalmi törvény végszavazásának napján kilépett a Fidesz-frakcióból.

(…)
MN: Hangot adott nemtetszésének a parlamentben?
ÁJ: Természetesen. Ám amikor például egy bizottsági ülésen nyilvánosan támadtam a kormányzatot, a minisztérium egyik vezető „földügyi korifeusa” félrehívott, és azt mondta: ne őt zaklassam. Értsem meg, a „főnök” neki azt mondta: „Te ne foglalkozz Fejér megyével, az az én dolgom.” Amikor pedig egy 2011 végi, egészen szűk körű beszélgetésen elhangzott, hogy ezekből a földügyekből probléma lesz, a „főnök” azt válaszolta, „mi probléma lehetne, megegyeztem a parasztjaimmal”. Ennyi.

false

 

Fotó: Németh Dániel

Az interjúban Ángyán József arról is beszélt, hogy a hazai földekre ráülő nagytőkések a Fideszhez éppúgy köthetők, mint az MSZP-hez.

(…)

A nemzeti vagyon széthordásában az MSZP és a Fidesz mögött álló, egyazon emlőn nevelkedett rablóprivatizációs hálózat aktív szerepet vállalt. Korábban a szocialista zöldbárók az egykori állami gazdaságok túlnyomó többségét maguk között már szétprivatizálták, ám az első Orbán-kormány alatt, 2001 nyarán gazdára lelt a maradék 12 állami gazdaság is. A népnyelv ezeket hívja „piszkos 12”-nek.

(…)
MN: Mondana még néhány példát, amire ezt alapozza?
ÁJ: Hogyne. Tavaly decemberben, az Alaptörvény harmadik módosítása során elrendelt név szerinti szavazáson Orbán Viktor és Mesterházy Attila vezetésével az ún. jobb- és baloldal arra az egyszerű kérdésre, hogy a családokat és összefogásukat vagy a nagy tőkeérdekeltségeket akarják-e kétharmados törvénnyel helyzetbe hozni, nagy egyetértésben a tőkeérdekeltségeket választotta, és nemet mondott a családokra, helyi közösségekre.


Matkovich Ilona teljes interjúját, amelyben Ángyán József konkrét neveket is mond, a holnap megjelenő Magyar Narancsban olvashatják.

Figyelmébe ajánljuk