A magyar demokrácia halott – vélemények a galaxis egyéb tájairól

  • narancs.hu
  • 2018. február 12.

Belpol

"Puha autokráciának" nevezte a New York Times hétvégi nagy cikke Orbán Magyarországát, és a Guardian is velünk nyitotta a napot. James Gunn – A galaxis őrzői rendezője – sem állta meg szó nélkül: Trumphoz hasonlította a megfélemlítésre alapozó politikát.

"Orbán keze által halt meg a demokrácia Magyarországon" – írta James Gunn rendező a hétvégén, kommentálva a New York Times terjedelmes cikkét, amely a magyar politikai helyzetet elemzi.

James Gunn on Twitter

1 Democracy is dead in Hungary at the hands of Orban, it happened swiftly, and he did EXACTLY what Trump is doing now: Fanned the flames of immigration fear, discredited the mainstream press, controlled the judiciary, redrew election maps. https://t.co/UNIagcWM2x

Gunn Trumpot hasonlítja Orbánhoz, szerinte mindkét politikus manővereinek lényege, hogy az emberek migrációtól való félelmeire alapozzák hatalmukat, elnyomják a sajtót és kontroll alatt tartják az igazságszolgáltatást.

A New York Times pedig puha autokráciaként emlegeti az Orbán vezényletével kialakított magyar viszonyokat:

As West Fears the Rise of Autocrats, Hungary Shows What's Possible

"Viktor Orban has demonstrated that in Europe things are possible," the leader of Poland's governing Law and Justice party, Jaroslaw Kaczynski, said in 2016. "You have given an example, and we are learning from your example." Mr. Orban is emblematic of a strongman age. He has courted President Vladimir V.

 

Ma reggel a Guardian is velünk kezdte a napot, több szempontból is értékelve, hogy a miniszterelnök és közeli pajtásai mit művelnek az EU-s pénzekkel:

Orbán allies could use EU as cash register, MEPs say

Hungarian PM's supporters are winning EU-funded contracts while facing little competition A European parliamentary watchdog has called for tougher scrutiny of EU spending in Hungary, as concern grows among MEPs and transparency campaigners that a class of oligarchs with ties to the prime minister, Viktor Orbán, coulduse the EU "as a cash register".

És arról, hogyan csatornázzák be ezeket a pénzeket:

How Hungarian PM's supporters profit from EU-backed projects

While Viktor Orbán has criticised EU, some of his friends and family have won EU-funded infrastructure contracts he train to nowhere, some dazzlingly expensive street lights and the pipe-fitter turned business mogul who happens to be the prime minister's friend. One common thread links them all: Hungary's combative leader, Viktor Orbán, and his bête noire, the European Union.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.