Így lesz a fizetése akkor is kevesebb, ha több

  • narancs.hu
  • 2018. február 12.

Belpol

A látszat csal, a munkaadó trükközik.

Hiába nőtt a bérminimum 2017-ben, sok munkavállaló így sem kapja meg a többletet: a dolgozók átminősítésével és a munkaórák csökkentésével trükköznek a cégek, hogy elkerüljék a pluszköltségeket, írta meg a Népszava.

Mióta nőtt a minimálbér, nőtt az ezzel kapcsolatos munkaügyi hatósági intézkedések száma is: összesen 657 munkavállalót sujtott szabálytalanság a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szerint. De ez a szám korántsem mutatja a valós helyzetet, hiszen a legtöbb munkavállaló nem fordul a hatóságokhoz. Pedig trükközési lehetőség bőven akad. Klasszikus maradt a teljes munkaidősök félállásra bejelentése. De jogsértés nélküli esetek is előfordulnak: megemelik a bért, de megszüntetik az addigi cafeteria-juttatásokat; vagy például megemelik ugyan az alapbért, de ezt az összeget elveszik a mozgóbérből. Tehát a fizetés ugyan "több" lesz, a munkavállaló mégis kevesebbet visz haza. "Ezekben az esetekben a hatóság hatáskör illetve jogsértés hiánya miatt nem tud intézkedni" – írják.

A másik gyakori példa a munkakörök változtatása – részfeledaokra bontják a munkaköröket, s néhányat kihúznak, erre hivatkozva csökkenthetik a bérezést. A kiskapuk azonban mindnekinek ártanak, vélik: nagyon nagy mértékű a munkaerő fluktuációja, arról nem is beszélve, hogy az ilyen esetek csak növelik a munkaerő külföldre áramlását.

Figyelmébe ajánljuk

Fülsiketítő hallgatás

„Csalódott volt, amikor a parlamentben a képviselők szó nélkül mentek el ön mellett?” – kérdezte az RTL riportere múlt heti interjújában Karsai Dánieltől. A gyógyíthatatlan ALS-betegséggel küzdő alkotmányjogász azokban a napokban tért haza a kórházból, ahová tüdőgyulladással szállították, épp a születésnapján.

A szabadságharc ára

Semmi meglepő nincs abban, hogy az első háromhavi hiánnyal lényegében megvan az egész éves terv – a központi költségvetés éves hiánycéljának 86,6 százaléka, a teljes alrendszer 92,3 százaléka teljesült márciusban.

Puskák és virágok

Egyetlen nap elég volt ahhoz, hogy a fegyveres erők lázadása és a népi elégedetlenség elsöpörje Portugáliában az évtizedek óta fennálló jobboldali diktatúrát. Azért a demokráciába való átmenet sem volt könnyű.

New York árnyai

Közelednek az önkormányzati választások, és ismét egyre többet hallunk nagyszabású városfejlesztési tervekről. Bődületes deficit ide vagy oda, választási kampányban ez a nóta járja. A jelenlegi főpolgármester első számú kihívója már be is jelentette, mi mindent készül építeni nekünk Budapesten, és országszerte is egyre több szemkápráztató javaslat hangzik el.

Egymás között

Ahogyan a Lázár János szívéhez közel álló geszti Tisza-kastély felújításának határideje csúszik, úgy nőnek a költségek. A már 11 milliárd forintos összegnél járó projekt új, meghívásos közbeszerzései kér­dések sorát vetik fel.

Mit csinál a jobb kéz

Több tízmillió forintot utalt át Ambrózfalva önkormányzatától Csanádalbertire a két falu közös pénzügyese, ám az összeg eltűnt. A hiány a két falu mellett másik kettőt is nehéz helyzetbe hoz, mert közös hivatalt tartanak fönn. A bajban megszólalt a helyi lap is.

Árad a Tisza

Két hónapja lépett elő, mára felforgatta a politikai színteret. Bár sokan vádolják azzal, hogy nincs világos programja, több mindenben markánsan mást állít, mint az ellenzék. Ami biztos: Magyar Péter bennszülöttnek számít abban a kommunikációs térben, amelyben Orbán Viktor is csak jövevény.

„Ez az életem”

A kétszeres Oscar-díjas filmest az újabb művei mellett az olyan korábbi sikereiről is kérdeztük, mint a Veszedelmes viszonyok. Hogyan csapott össze Miloš Formannal, s miért nem lett Alan Rickmanből Valmont? Beszélgettünk Florian Zellerről és arról is, hogy melyik magyar regényből írt volna szívesen forgatókönyvet.

„Könnyű reakciósnak lenni”

  • Harci Andor

Új lemezzel jelentkezik a magyar elektronikus zene egyik legjelentősebb zászlóvivője, az Anima Sound Sys­tem. Az alapító-frontember-mindenessel beszélgettünk.