A magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V vakcinát

  • narancs.hu
  • 2021.01.20 20:40

Belpol

Lassan elindulhat a szállítmány Oroszországból.

Az Index információi szerint az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) lezárta a koronavírus elleni orosz Szputnyik vakcina több ezer oldalas törzskönyvi dokumentációjának ellenőrzését, és jóváhagyta a vakcina engedélyezését. Az anyagot december eleje óta vizsgálta a gyógyszerhatóság, írja a lap.

Hozzáteszik: most már a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) laboros és egyéb vizsgálatai vannak hátra, és ha ott is mindent rendben találnak a szakemberek, akkor elindulhat a szállítmány Oroszországból.

Normál esetben az Európai Unió gyógyszerhatóságának, az EMA-nak kellene engedélyt adnia minden uniós tagállamban forgalomba hozott vakcina alkalmazására, ám a vészhelyzeti sürgősségi eljárásban endegély nélküli termék is forgalmazható ideiglenesen az Unióban. A lap megjegyzi: így viszont a felelősség a vakcinát forgalomba hozó tagállamot, vagyis jelen esetben Magyarországot terheli.

Ahogy arról kedden mi is beszámoltunk, Szijjártó Péter külügyminiszter Facebookon közzétett videójában elmondta, hogy az OGYÉI szakemberei Oroszországban vizsgálják az orosz fejlesztésű Szputnyik V koronavírus elleni vakcina gyártását. Szijjártó elmondása szerint pénteken Moszkvába utazik, ahol a vakcinabeszerzésről is fog tárgyalni, és reméli, hogy "addigra valami kézzelfogható eredményt is fogunk tudni produkálni".

Közben az Origo is megírta, hogy a magyar hatóságok engedélyezték az Astra Zeneca és a Szputnyik V vakcinákat.

 

 

 

Neked ajánljuk