A magyar olimpia mérföldkövének szánt atlétikai vb-ért több mint 30 milliárdot fogunk fizetni

  • narancs.hu
  • 2020. március 2.

Belpol

A hatástanulmány szerint persze minden fillér teljesen megéri majd!

Gazdasági haszonnal és csupa pozitívummal számol a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokságról készült előzetes hatástanulmány, ismerteti a 24.hu PwC által készített, közérdekű adatigénylés útján megszerzett dokumentumot. Csak épp az atlétikai központ megépítését nem számolják bele, mondván, hoyg az így is, úgy is elkészül.

A hatástanulmány a lap a Kiemelt Kormányzati Beruházások Központjától kapta meg, melyben az szerepel, hogy az államnak ugyan valamivel több mint 30 milliárd forintjába kerül a rendezés, de 166 ezer látogatót várnak, 416 ezer belépőt adnának el, az esemény 29,9 milliárd forinttal járulna hozzá a magyar GDP növekedéséhez, és összesen 4 220 magyar ember foglalkoztatását támogathatja.

Az atlétikai vb hatékony megrendezése feltehetően egyébként amiatt is fontos projekt, mert egyfajta törekvést látnak benne az olimpiai álom megőrzésére, teszi hozzá a 24.hu.

Az optimista hatástanulmány úgy számol, hogy az atlétikai vb összes közvetlen költsége 38,1 milliárd forint lesz, és a fent említett 166 ezer látogató (fele-fele részben magyarok és külföldiek) összesen 8,25 milliárd forintot költenek majd el ittlétük alatt.

Fontos kiemelni, hogy a verseny közvetlen költségeibe kizárólag az  ideiglenes infrastrukturális beruházásokat számítbeották bele, mint pl. a stadion bővítését.

A trükk az, hogy a Csepel-szigetre tervezett atlétikai központ megépítését a versenytől függetlenül megvalósuló beruházásként kezelik, tehát egyszerűen nem tekinti az atlétikai vb-hez kapcsolódó költségként.

Hozzáteszik azt is, hogy a hatástanulmány készítésekor 282,8 forintos dollárárfolyammal számoltak, ez most éppen 307,7 forint.

Figyelmébe ajánljuk