Így üresíti ki Gyurcsány az MSZP-t

  • BM
  • 2020. március 2.

Belpol

Gyurcsány hatalmasakat harap az MSZP-ből, de ez a folyamat nem tegnap kezdődött.

Nevetgéléssel ütötte el az M1 Híradó kérdését Kunhalmi Ágnes, az MSZP országgyűlési képviselője, amikor arról faggatták egy hétfői sajtótájékoztató alkalmával, hogy átlépne-e a DK-ba.

 

A felvetés korántsem annyira nevetséges, mint ahogyan az a képviselő arcára kiült, ugyanis az elmúlt hetek, hónapok arról szóltak, hogy MSZP-s politikusok átejtőernyőztek a Gyurcsány Ferenc vezette pártba, ami egyébként a támogatottság tekintetében jelenleg a legerősebb az ellenzéki oldalon: két szocialista budapesti polgármester, Szaniszló Sándor (XVIII. kerület) és Kiss László (III. kerület) hagyta el korábbi pártját a közelmúltban a Demokratikus Koalíció kedvéért. (A két politikust egyébként az MSZP elnöke, Tóth Bertalan örömlányokhoz hasonlította).

A polgármesterek az érdekérvényesítő képesség lehetőségével indokolták a döntésüket egy közelmúltbéli sajtótájékoztatón. Szaniszló az MSZP kritikáira vonatkozóan azt reagálta, „legyen elég a tányércsapkodásból!”. Barkóczi Balázs, a DK szóvivője az ATV-ben azt mondta, nem lenne meglepve, ha több szocialista, illetve más pártok politikusai is úgy döntenének, hogy belépnek a DK-ba. A két MSZP-s polgármester átlépésével kapcsolatban megjegyezte, hogy egy hosszú folyamat eredményeként valósult meg.

A pártelnök azt ATV Egyenes Beszéd című műsorában hétfő este azt mondta, három komplett vidéki MSZP-s szervezet átlépése van folyamatban, amit egyébként ő minden erejével meggátolna, hiszen a szocialisták „nincsenek abban az állapotban, hogy ezt a veszteséget fel tudnák dolgozni”.„Nekünk az a jó, ha az MSZP talpon marad és erősödik” – fogalmazott Gyurcsány Ferenc.

A pártelnök a friss Magyar Narancsnak adott interjújában pedig azt mesélte el, hogy a magánlakásán találkozgat fővárosi politikusokkal minden pártból, a két átlépő polgármester is megfordult nála, ott jelezték, hogy már meghozták a döntésüket. Erről akart beszélni Tóth Bertalan MSZP-elnökkel is, de előbb szivárgott ki a kilépés a sajtóhoz. (Gyurcsány további részleteket is megosztott a két párt átalakuló viszonyáról, a teljes interjút keresse a friss Magyar Narancsban.)

A DK-elnök kijelentései már csak azért is érdekesek, mert Kovács László, az MSZP volt elnöke azt nyilatkozta, őt is át akarták csábítani a DK-ba, de nem hagyta magát. Hozzátette, nem lehet kizárni, hogy további MSZP-s politikusok lépjenek át Gyurcsányékhoz, és a két párt egyesülése sem földtől elrugaszkodott gondolat. (Azt csak érdekességképpen jegyezzük meg, hogy a Momentum győri elnöke is lemondott, hogy a párthoz csatlakozzon.)

További érdekes és egyben friss hír, hogy Gyurcsány zugló MSZP-s polgármesterével, Horváth Csabával ebédelt, amiről a 444.hu számolt be. A találkozó tényét utolag megerősítette a párt budapesti frakcióvezetője, viszont azt mondta a portálnak, hogy a találkozónak nem volt köze az átlépésekhez, elmondása szerint rendszeresen szokott együtt ebédelni a pártelnökkel.

Gyurcsány március 15-én

Gyurcsány március 15-én

Fotó: Mohai Balázs / MTI

Tavasz óta zuhanás

Az MSZP-t a tavaly májusi európai parlamenti választás óta a szétesés jellemzi: botrányos körülmények között elhagyta a pártot Szanyi Tibor, korábbi EP-képviselő, valamint az ország egyik leghosszabb ideje regnáló polgármestere, Botka László is búcsút intett a szocialistáknak, aki 2018-ban még a párt miniszterelnök-jelöltje is volt, amíg vissza nem lépett. Nem az elmúlt időszak eseménye, de mégis beszédes, hogy a napokban bíróság elé kerülő Demeter Márta is annak idején az MSZP-ből lépett ki, és ment át az LMP-be.

Egyébként a kispesti korrupciós botrány főszereplője, Lackner Csaba, valamint az egykori erzsébetvárosi polgármester, Hunvald György is otthagyta az MSZP-t, de ezeknek a kilépéseknek talán inkább örülnek a párton belül, mind sajnálkoznak miattuk. Utóbbi politikus egyébként azt nyilatkozta, Gyurcsány megfenyegette őt, amiért ő is indult a VII. kerületben az önkormányzati választáson.

Az MSZP széthullásával szemben a DK folyamatosan erősödik: 4 képviselőt küldtek Brüsszelbe a tavasszal. A párt a legnagyobb ellenzéki erővé vált Budapesten, közel 20 százalékot szerzett szemben az MSZP 9 százalékával (a szocialistákat még a Momentum is megelőzte). Szimbolikus, hogy a szocialisták legendás fellegvárában, a XIII. kerületben a DK több mint másfélszer annyi szavazatot kapott, mint az MSZP. Az ún. rozsdaövezeti külső (III., IV., X., XVIII., XIX., XXI.) kerületekben a baloldali választók ugyancsak jóval nagyobb számban szavaztak a DK-ra, mint az MSZP-re. Az, hogy az októberi önkormányzati választáson nem tudtak sokkal több helyet szerezni, azzal magyarázható, hogy még az EP-választások előtt egy sor kérdésben megállapodtak a pártok. Ugyan Gyurcsány Ferenc bedobta Kálmán Olga indulását a főpolgármester-jelölti előválasztáson (ami végül Karácsony Gergely győzelmével ért véget), de alku többi részét nem merte felrúgni.

A mostanában tapasztalható átlépési hullám az őszi voksolás után kezdődött el, ugyanis a IV. kerület egyik decemberi képviselő-testületi ülésén két szocialista képviselő jelentette be, hogy átül a DK frakciójába. Mindketten egyéni körzetet nyertek közös ellenzéki jelöltként, de még az MSZP tagjaként, viszont az atv.hu akkor úgy értesült, hogy Farkas István és Szabó Gábor nemcsak frakciót, hanem pártot is váltott, amit mindkét szervezet meg is erősített. Az újpesti történet itt nem állt meg, ugyanis a kerület MSZP-s alpolgármestere, Trippon Norbert is úgy döntött, hogy a DK-ban folytatja.

Ezek a budapesti átlépések azért meglepőek, mert a Demokratikus Koalíciónál olyanok jelentkeztek be, akik az MSZP fiatalabb generációjához tartoznak. Ők abban az időszakban lettek a szocialisták meghatározó emberei 2004 és 2010 között, amikor Molnár Zsolt fővárosi elnök Budapest 23 nevű csoportosulása átvette kerületi szinteken is a hatalmat és háttérbe szorította az idősebb korosztályt. Ennek a generációnak pedig az Gy. Németh Erzsébet volt az emblematikus figurája, aki most a DK egyik legismertebb arca, főpolgármester-helyettes. Tehát nem kizárt, hogy Gyurcsány ezzel importálta az MSZP évtizedes belső ellentéteit is.

A DK növekvő népszerűségét bizonyítja az is, hogy a Liberálisok egyetlen országgyűlési képviselője, Bősz Anett is átült a DK frakciójába, a korábbi televíziós műsorvezető és főpolgármester-jelölt, Kálmán Olga elnökségi tag lett, Dávid Ferencet, a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének a korábbi főtitkárát a párt gazdasági szakértőjévé avanzsálták, továbbá még nyáron Komáromi Zoltán, az Együtt korábbi egészségügyi szakpolitikusa is belépett a pártba, és segítette az azóta Erzsébetvárosban megválasztott Niedermüller Péter kampányát.

A feszkó gyökerei

Talán azt nem is kell ecsetelni, hogy Gyurcsány maga is az MSZP-ből távozott 2011-ben, miután elmélyültek a viták az akkori elnökkel, Mesterházy Attilával. Az akkori szocialisták parlamenti frakcióból kilencen követték. Az volt a terv, hogy saját képviselőcsoportot alapítanak, ám ezt a házszabály módosításával megakadályozta a Fidesz és a Jobbik.

Egyébként a nagy szakításkor olyan információk szivárogtak ki, hogy Gyurcsány felajánlotta: a békés válás érdekében osszák fel az MSZP vagyonát, a Szocialista Párt adjon át irodákat is a DK-nak. Ettől állítólag Mesterházy elzárkózott, utána viszont évekig üzengetett egymásnak a két szervezet.

Mesterházy sokáig hallani sem akart arról, hogy a 2014-es választási összefogás listájára felkerüljenek a DK-sok, ám végül beadta a derekát, cserében ő lett a miniszterelnök-jelölt (nem Bajnai Gordon). Később Botka László háborúzott kormányfő-jelöltként Gyurcsánnyal, igaz, végül nem ezért, hanem az MSZP-n belüli széthúzásra hivatkozva adta fel a küzdelmet.

Figyelmébe ajánljuk