A magyarok többsége szerint jogtalanul függesztette fel a Fideszt a Néppárt

  • narancs.hu
  • 2019. március 23.

Belpol

Ám a Fidesz hívein kívül az emberek többsége jogosnak tartja a büntetést.

A magyar társadalom többségének az a véleménye, hogy jogtalanul függesztette fel az Európai Néppárt (EPP) a Fidesz tagságát – ez derült ki a Publicus Intézet kutatásából, amit a Népszava megbízásából készített.

A kutatók szerint viszont érdemes a számok mögé nézni. Azért alakulhatott ki ez az eredmény, mert a magyar kormánypárt szinte teljes tábora (mintegy 2,2 millió ember) igazságtalannak bélyegezte az ítéletet.

A Fidesz hívein kívül azonban az emberek többsége jogosnak tartja a büntetést. Az ellenzéki szavazók 65 és 82 százalék közötti arányban gondolják ezt.

Ám ami sokkal érdekesebb, az a politikatudatos bizonytalanok véleménye: ebben a körben ugyanis az „ítéletet igenlők” vannak többségben.

Amikor a Publicus Intézet értékalapú kérdések alapján próbálta megfejteni a magyarok és az EU viszonyát, az derült ki, hogy a Fidesz hívei sem azonosulnak a hatalom véleményével: kitart a társadalom „nyugatos attitűdje”.

Az emberek 66 százaléka úgy érzi, az uniós tagság inkább előnyös Magyarország számára, a Fidesz-hívek 57 százaléka is erre a következtetésre jutott. Ez utóbbi adat érdekesen változik, és nagy mértékben függ a Fidesz unióról szóló kommunikációjától: 2018 októberében az emberek 79 százaléka tartotta még inkább előnyösnek az uniós tagságot.

Arra a kérdésre, hogy melyik hatalomtól tartanak a magyarok, az Amerikai Egyesült Államokat, és az Európai Uniót ritkábban említették a megkérdezettek, mint Oroszországot. A legtöbben úgy ítélik meg: a kormány jelenti a legnagyobb veszélyt saját hazájára.

Figyelmébe ajánljuk