A magyarok többsége támogatja, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről

  • narancs.hu
  • 2021. augusztus 13.

Belpol

A Medián reprezentatív közvélemény-kutatása szerint.

A magyarok többsége nem szeretné, ha a kormány döntené el, hogy mit tanítanak az iskolákban szexuális nevelés keretében, és azt is támogatják, hogy a fiatalok halljanak a szexuális és nemi kisebbségekről – derül ki az Amnesty International Magyarország és a Háttér Társaság által megrendelt, 1000 fővel végzett reprezentatív közvélemény-kutatásból, amelyet a Medián készített.

Az eredményekről a Háttér Társaság és a az Amnesty International Magyarország honlapja is beszámol.

  • Eszerint a kutatásból kiderült, hogy a megkérdezettek 46%-a ismer személyesen az LMBTQI közösséghez tartozó embert, és 73% elutasítja azt a kormány által hangoztatott hazug állítást, hogy a meleg és leszbikus emberek megrontanák a gyermekeket.
  • A felmérésből az is kiderül, hogy a társadalom többsége (74,5%) szerint engedni kellene, hogy a transznemű emberek hivatalosan is megváltoztathassák a nemüket és nevüket az irataikban.
  • A házassági egyenlőséget 59% támogatja, míg 69% szerint az azonos nemű párok is lehetnek jó szülők. Hozzáteszik: két évvel ezelőtt, 2019-ben az azonos neműek házasságát még csak 33% támogatta.

Az iskolai neveléssel kapcsolatos kérdésekben a válaszadók

  • 66% szerint helyes, ha az iskolai tananyag része, hogy a fiatalok hallanak a szexuális kisebbségekről,
  • 82% szerint a fiatal életkorának és érettségi szintjének kell eldönteni, mikor és hogyan hall a témáról.
  • A kérdezettek 83%-a nem hiszi el azt az abszurd állítást, hogy valaki meleggé válna attól, ha az iskolában hall a témáról.
  • a megkérdezettek 90%-a szerint az iskolákban biztosítani kell az életkornak megfelelő szexuális nevelést,
  • és 86% értett egyet azzal, hogy nem a kormánynak, hanem a szülőknek és a tanároknak kell eldönteniük, hogy mit tanítanak ebben témakörében.
  • Annak a kormányzati intézkedésnek sincs társadalmi támogatottsága, hogy az állam döntse el, mely szakértők és szervezetek tarthassanak például iskolai zaklatással, bántalmazással kapcsolatos képzéseket: a megkérdezettek 85%-a szerint a tanároknak szabadon, saját belátásuk szerint kellene dönteniük abban a kérdésben, hogy kinek a segítségét veszik igénybe.

„A kutatásunk is megerősítette, hogy a magyar társadalom sokkal elfogadóbb, mint a kormány. A hazug és gyűlöletre építő politikának nincsen társadalmi többsége, ezért is fontos, hogy mindenki kiálljon az LMBTQI emberekért, és ne engedjen a gyűlöletnek”

– mondta Dudits Luca, a Háttér Társaság ügyvivője.

 

Vig Dávid, az Amnesty International Magyarország igazgatója hozzátette: „A napnál világosabb, hogy a többség nem szeretné, ha az állam döntene az iskolai szexuális nevelés kérdésében vagy arról, hall-e a gyermekük a szexuális és nemi kisebbségekről. Olyan témáknak tartják ezeket, amelyekről fontos, hogy a fiatalok halljanak, és bíznak a tanárokban és az általuk meghozott döntésekben. A többség álláspontja tehát világos: a jogsértő homofób és transzfób törvényt nem akarják.”

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

 

Figyelmébe ajánljuk