A Médiatanács megkegyelmezett az RTL Klubnak a Barátok közt leszbikus csókjelenete ügyében

  • 2021. szeptember 10.

Belpol

És hamarosan közzéteszik, miként változtatnak a korhatárokon a homofób törvénynek eleget téve.

Júliusban arról írtunk, hogy egyelőre még a Médiahatóság sem tudja, hogyan kéne alkalmazni a homofób törvényt, de az azóta eltelt idő alighanem szorgos munkával telt, mert mint azt a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság bejelentette: a július 8-án hatályba lépett törvénymódosítás miatt aktualizálták a televíziós és rádiós tartalmak korhatár-besorolásában irányadó ajánlását és egy állampolgári bejelentést is vizsgáltak az új szabályok alapján.

Mint írják, napokon belül a Médiatanács honlapján is olvasható dokumentum a médiaszolgáltatóknak nyújt támpontot abban, hogy egyes műsoraikat mely korhatári kategóriában, mely idősávban tegyék közzé. Az ajánlás többek között rögzíti, hogy milyen szempontok alapján kell a 18 éven aluliaknak nem ajánlott, V. kategóriába sorolni azon műsorszámokat, amelyeknek meghatározó eleme a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérésnek, a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak a népszerűsítése, megjelenítése.

Továbbá közölték: a testület nem indít eljárást az RTL Klub szolgáltatója ellen a Barátok közt című műsor júliusi adásában látható leszbikus csókjelenet miatt, mivel az nem képezte a műsorszám meghatározó, lényegi elemét, fő mondanivalóját.

Kedves Olvasónk!

Elindult hírlevelünk, ha szeretné, hogy önnek is elküldjük heti ajánlónkat, kattintson ide a feliratkozásért!

A Magyar Narancs független, szabad politikai és kulturális hetilap.

Jöjjön el mindennap: fontos napi híreink ingyenesen hozzáférhetők! De a nyomtatott Narancs is zsákszám tartalmaz fontos, remek cikkeket, s ezek digitálisan is előfizethetők itt.

Fizessen elő, vagy támogassa a független sajtót! Olvassa a Magyar Narancsot!

Figyelmébe ajánljuk