A Mészáros-gyerekek cége ellen döntött az érdi járási hivatal

  • narancs.hu
  • 2021. február 17.

Belpol

Natura 2000-es területen építettek utat, most el kell bontaniuk. 

Elmarasztalta a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatala a Fejér-B. Á. L. Zrt.-t és a Kontimer Kft.-t egy engedély nélkül megépített út miatt – írja a 24.hu egy határozat alapján, amelyet Tetlák Örs, Érd alpolgármestere juttatott el laphoz.

Az út megépítése a Mészáros Lőrinc gyerekeinek tulajdonában álló Fejér-B. Á. L. Zrt.-hez kötődik, a céggel 2019 februárjában kötött szerződést az érdi önkormányzat a Fenyves-Parkváros köznevelési centrum felépítésére, az építkezés során keletkezett törmeléket azonban nem hulladék-lerakóba vitték, hanem felhasználták egy ideiglenes út megépítéséhez. Az út az Érd-Tétényi fennsík alatt vezet az építkezés területétől Sóskút felé, magánterületeken és Natura 2000-es területen is átmegy.

2019-ben lecserélődött a város vezetése, az új önkormányzat 2020 tavaszán megkereste a Fejér-B. Á. L. Zrt.-t az út miatt, ahol a projektvezetőtől azt a választ kapták, hogy mivel sokan panaszkodtak a földet elszállító teherautók zaj- és porterhelése miatt, ezért az alvállalkozó, a Kontimer Kft. jobbnak látta, ha a Fenyvesnek nevezett területen keresztül közlekedik. Mivel a meglévő földút nem volt erre alkalmas, ezért a Kontimer megállapodott a sóskúti és az előző érdi polgármesterrrel, hogy az építkezésen kitermelt köves földből utat készít.

Az önkormányzatnál ennek azonban nem volt írásos nyoma, ahogy annak sem, hogy a lakók panaszkodtak volna, sőt, az ingatlantulajdonosok pont az út megépítése miatt készültek perre menni. 

Az új érdi polgármester novemberben ismeretlen tettes ellen tett feljelentést az út miatt, a járási hivatal pedig végül 

építési engedély nélkül végzett útépítési tevékenység és engedély nélkül végzett út forgalomba helyezési tevékenység miatt marasztalta el a két céget. 

A hatóság szakemberei szerint a Kontimer a Fejér-B.Á.L. valótlanul állították, hogy egy kivételével az érintett érdi és sóskúti ingatlanokon csupán meglévő út felújítását végezték volna, és azt is megállapították, hogy

a Natura 2000-es területeken a környezetvédelmi hatóság bármiféle hozzájárulása nélkül avatkoztak be.

A járási hivatal arra kötelezte a két céget, hogy 30 napon belül zárják le a forgalom elől az utat, és 90 napon belül állítsák vissza az eredeti állapotot. 

Figyelmébe ajánljuk