A minisztériumnak is feltűnt: Magyarországon van a legtöbb amputáció Európán belül

  • narancs.hu
  • 2019. március 22.

Belpol

Végre tennének is valamit a helyzet javítása érdekében.

Magyarországon évente 5-6000 végtagamputációt végeznek - írja a Magyar Nemzet. Ez javuló tendencia, de még mindig azt jelenti, hogy Európán belül Magyarországon van a legtöbb amputáció. Most úgy tűnik, hogy az Emberi Erőforrások Miniszté­riuma is felismerte a problémát, és kidoglozott egy javaslattervet a helyzet javítására.

A terv az, hogy másfél évtizeden belül legfeljebb feleennyi embernél kelljen végrehajtani a beavatkozást. Ahogy írják, a jabulást a Nemzeti keringési program és a Nemzeti keringési szakpolitikai program 2019–2022 -től várják, amelynek részeként ré az érintett orvosok – köztük kardiológusok, érsebészek, interven­ciós radio­lógusok – bevonásával készítenek részletes terveket.

A program fő célja a megelőzés lenne: "az érszűkület megelőzése érdekében harminc százalékkal kell csökkenteni a dohányzók arányát és a keringési betegségek okozta korai halálozást, tíz százalékkal pedig azok számát, akik semmilyen fizikai aktivitást nem végeznek" - írják.

Emellett javítani szeretnének a lakosság tudatosságán, és felhívni a figyelmet az ingyenes szűrések fontosságára.

A magyarországi amputációs helyzetről részletesen olvashat az alábbi cikkünkben:

Máshol hamarabb észreveszik

Az európai átlaghoz képest két és félszer több a Magyarországon elvégzett amputációk száma, különösen sok a lábszár középső-felső részén és a combnál végzett műtét. Mindez az egészségtelen életmódra - főként a dohányzásra - és az ellátórendszer és a finanszírozás hiányosságaira együttesen vezethető vissza.

Neked ajánljuk