A MOK szerint komolytalan, hogy két munkanap alatt vár az EMMI adatokat az egészségügyi kapacitásokról

  • narancs.hu
  • 2021. május 16.

Belpol

A tervezési metodikát nem tartják sem célravezetőnek, sem eredményesnek.

„A Magyar Orvosi Kamara elnöksége a médiahírekből értesült arról, hogy az EMMI vezetése a Szakmai Kollégium tagozataitól 4 napos (két munkanapos) határidővel kért javaslatot arra, hogy szakmájukban országos lefedettségben  milyen kapacitással és geográfiai elhelyezkedéssel hány fekvő- és járóbeteg intézményre van szükség” – olvasható a Magyar Orvosi Kamara (MOK) közleményében

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő a minap közösségi oldalán osztotta meg a minisztérium körlevelét, megjegyzésként pedig kórház- és rendelőbezárásokat valószínűsített. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) viszont cáfolta, hogy erről lenne szó, csak a szükségleteket felmérő évi körlevelüket küldték el. 

A MOK közleményében azt írja, hogy már több ízben tettek javaslatot az ellátórendszer átalakítására, és örülnek annak, hogy a kormány hosszú idő után hozzá akar ehhez állni. Ugyanakkor a tervezési metodikát nem tartják sem célravezetőnek, sem eredményesnek. „A két munkanapos határidő jelzi a kérés komolytalanságát. Ha évtizedeket tudott várni az ellátórendszer átalakításának tervezése, akkor pár héten már semmi nem múlik: egyértelmű feladatkiosztás mellett megfelelő időt kellett volna adni a Kollégiumnak a megalapozott javaslatok kialakítására. Miután itt nem szorosabb értelemben vett orvosszakmai kérdésekről, hanem ellátásszervezési és kapacitástervezési feladatokról van szó, célszerű lett volna számukra szakértők bevonását is lehetővé tenni forrásbiztosítás mellett. Így, mindezek nélkül ez csupán látszat-konzultációnak,  felelősség-áthárításnak tekinthető” – fogalmaz közleményében a MOK. 

 

 

 

Figyelmébe ajánljuk