A Momentum és Hadházy Ákosék is országos népszavazást kezdeményeznének az atlétikai stadionról

  • narancs.hu
  • 2019. november 21.

Belpol

Ha nem teljesülnek a feltételek, elindulhat a népszavazás.

"Ha a kormány nem teljesíti a főváros feltételeit, megkérdezik a magyarokat arról, szeretnének-e 120 milliárdból atlétikai stadiont építeni" - mondta el Fekete-Győr András szerda este az InfoRádióban. A Momentum elnöke hozzátette, egy multifunkcionális kézilabdacsarnok megépítését tudja támogatni pártja, de a 120 milliárdos atlétikai stadion tervét ellenzik. A Fővárosi Közgyűlés a feltételeket várhatóan a jövő héten határozza meg, azok egyrészt az egészségügyre, másrészt az atlétikai projekt átalakítására vonatkoznak majd.

Fekete-Győr szerint, ha a kormány nem tesz eleget a feltételeknek, országos népszavazást indítanak. A népszavazási kérdést már hitelesítették is, az aláírásgyűjtésbe azonban addig nem kezdenek bele, amíg a kormány nem válaszol a feltételekre.

Közben Hadházy Ákos is ezt a lehetőséget vázolta fel, Facebook-bejegyzésében azt írja, hogy: "Én egészen biztos vagyok benne, hogy a most éppen 130 milliárdosra tervezett atlétikai stadion (ennél biztosan több lesz a végső számla) túlárazott és felesleges, de nézzük végig logikusan, milyen következő lehetőségek állnak előttünk."

Erre négy lehetőséget vázol fel:

  • A közgyűlés lemondhatja az atlétikai vb-t
  • A közgyűlés támogathatja az atlétikai vb-t
  • Helyi, budapesti népszavazás
  • Országos népszavazás

Utóbbival kapcsolatban megjegyzi: "Kassai Dániel kollégám már korábban beadott egy országos népszavazási kezdeményezést, amely a konkrét, ferencvárosi helyszínen akadályozná meg az építkezést. A kérdés át is ment a Kúrián. Ha a Fővárosi Közgyűlés nem dönt záros határidőn belül, de kellő erő ellenzi a stadionépítést, meg lehet kezdeni a gyűjtést és el lehet érni a beruházás lefújását. Biztos vagyok benne, hogy össze tudunk szedni 200 ezer aláírást, nem kell hozzá négy hónap sem."

Figyelmébe ajánljuk

A Fehér Házban tett látogatást a román elnök

  • Narancs.hu/MTI

Románia NATO-tagságának két évtizedét és a katonai szervezet működéséhez nyújtott hozzájárulását méltatta Joe Biden amerikai elnök kedden, amikor a Fehér Házban fogadta Klaus Johannis román elnököt.