Pedagógusok Szakszervezete: "a módosított alaptantervnek leginkább a tanulók lesznek az áldozatai"

  • narancs.hu
  • 2020. január 31.

Belpol

Azt nehezményezik, hogy az Emmivel tavaly kötött stratégiai megállapodása ellenére sem kapták meg a Nemzeti alaptanterv legutóbbi koncepcióját.

Elkészült a módosított Nemzeti Alaptanterv (Nat) - jelentette be Kásler Miklós emberi erőforrások minisztere pénteken Budapesten.

Kásler az alábbi mondatokkal mutatta be a módosított Natot:

  • a jelennek és a jövőnek készült, és a múlt értékeire épít;
  • a módosított Nat ötvözi a legmodernebb, legeredményesebb nemzetközi pedagógiai gyakorlatot a magyar oktatás hagyományaival és értékeivel, és erősíti a nemzeti identitást.

Nem mindenki olyan biztos ebben, a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) frissen kiadott közleményében aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a módosított Natot túl későn hozták nyilvánosságra, ők nem kapták meg a legutóbbi koncepciót és ha a kormány valóban be akarja vezetni 2020 szeptemberében, akkor félő, hogy sem a kerettantervek, sem a tankönyvek nem készülnek el időben és kellő szakmai alapossággal.

"A Pedagógusok Szakszervezete szerint túlságosan későn hozták nyilvánosságra a módosított Nemzeti alaptantervet, amelyről nem is folyt széles körű társadalmi vita. Ha az alaptantervet valóban be akarja vezetni a kormány felmenő rendszerben 2020 szeptemberében, ahhoz a kerettantervek és a tankönyvek sem készülhettek, illetve készülhetnek el idejében kellő szakmai alapossággal, és a tanárok felkészülésére sem marad elegendő idő. A PSZ már többször jelezte: a kapkodásnak leginkább a tanulók, illetve a pedagógusok lesznek az áldozatai.

A PSZ - a szakmai tárgyakat tanító tagjai bevonásával - fogja megvizsgálni, hogy a módosított alaptanterv megfelel-e a XXI. század elvárásainak, csökkennek-e érzékelhetően a tanulók terhei, továbbá azt is, hogy a 2018-ban megfogalmazott javaslatai közül mit építettek be és mit nem. Érdeklődéssel várja a PSZ azt is, hogy a köznevelésről leválasztott szakképzés közismereti tantárgyait hogyan szabályozza a módosított Nemzeti alaptanterv.

A PSZ ismét nehezményezi, hogy az Emmi-vel tavaly kötött stratégiai megállapodása ellenére sem kapta meg a Nemzeti alaptanterv legutóbbi koncepcióját."

Figyelmébe ajánljuk